Cancerul ucide. Află aici câţi sălăjeni şi-au pierdut viaţa din cauza acestei boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică DSP Sălaj informează că în perioada 15 octombrie- 30 noiembrie, la nivel naţional  se  desfăşoară campania „Cancerul poate fi prevenit!”,  prin care cetăţenii  vor fi informaţi despre  tot ceea ce înseamnă această boală şi modul de prevenire.

Conform statisticilor, la nivel de judeţ, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer în anul 2010 a fost de 662 iar numărul deceslor cauzate de această afecţiune a fost de 428 de persoane.

Ce este cancerul?

După cum a explicat Ligia Marincaş, directorul executiv al DSP Sălaj,  cancerul – neoplasmul malign reprezintă o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolată a unui grup de celule, care au capacitatea de a invada alte ţesuturi din organism, fie creştere directă în  ţesuturi adiactente  - invazie, fie prin migraţia celulelor în organism – metastază. Cancerul reprezintă o problemă de sănătate publică, pe plan mondial. Depistate la timp în faza incipientă cancerele pot fi  vindecate, cele depistate în stadii avansate sau netratate  evoluează invariabil spre deces. 

Cele mai des întâlnite localizări de cancer, la femei sunt la: sân, col uterin, stomac, plămân şi colorectral. Conform statisticilor cancerul de col uterin determină mai multe decese decât cancerul de sân. Deasemenea, cele mai întâllnite localizări la bărbaţi sunt la: plămân, stomac, ficat , esofag şi colorectral. Pentru prevenirea cancerului este indicată reducerea  sau eliminarea expunerii  la factorul  de risc: carcinogeni din mediu, stil de viaţă nutriţie, şi activitate fizică. Pentru tipurile de cancer menţionate, prevenţia primară include imunizarea sau tratamentul infecţiilor, programe  de control al consumului de tutun, reducerea consumului de alcool, controlul produselor, suplimentelor alimentare şi a dietei şi controlul farmacologic.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite