Călin Hârza, poetul în robă, pasionat de ştiinţele oculte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Hârza
Călin Hârza

Deşi este pasionat de poezie încă din timpul liceului, Călin Hârza nu s-a apucat să scrie decât în cel de al doilea an de facultate

„Occultum Lapidem Veram Medicinam“ reprezintă debutul în poezie al avocatului  Călin Hârza, cavaler templier şi un împătimit ocultist. Călin susţine că poezia sa se doreşte a fi „alchimie în versuri“.

Deşi este pasionat de poezie încă din timpul liceului, Călin Hârza nu s-a apucat să scrie decât în cel de al doilea an de facultate. „Trăiam într-un mediu boem, iar la acea vreme făceam parte şi dintr-o trupă trupă de teatru în care se afla şi Marius Bodochi. Noi organizam seri de muzică, teatru şi poezie. Într-o seară am pregătit un monolog din Seneca, iar după ce am terminat textul învăţat, am continuat eu, improvizând. Ajuns acasă mi-am pus gândurile pe hârtie şi aşa am început să scriu poezie“, îşi aminteşte Călin.

„E suficient ca poezia să creeze emoţie“


Avocat poet spune că are mii de poezii scrise şi că de cele mai multe ori scrie noaptea. „Mă trezesc şi scriu şi de abia dimineaţa sau mai târziu văd ce am scris. Şi nu de puţine ori sunt surprins de ce a rămas pe foaie. Sunt idei, gânduri pe care nu mi le pot explica şi care în mod sigur vin din altă parte“, spune avocatul din Zalău, care recunoaşte că poezia sa nu are nimic de-a face cu regulile prozodice. „Nici nu-mi propun acest lucru. Poezia nu poate apărea ca o muncă inginerească. Poezia nu trebuie explicată sau înţeleasă. E suficient să creeze emoţie“, consideră Călin Hârza.

Titlu inspirat din alchimie

Titlul primei cărţi semnată de Călin Hârza, care a fost lansată în urmă cu aproximativ două luni, este inspirat din aforismul „Visitando Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem Veram Medicinam“, în traducere „Vizitând şi purificând  părţile interioare descoperi piatra ascunsă, adevărata medicină“, text fundamental pentru alchimie.

Avocatul din Zalău vede şi în poezie o cale de a se descoperi pe sine, o modalitate de a cunoaşte viaţa, iubirea şi moartea, un exerciţiu de progres spiritual. „Până la urmă, poeziile reflectă destul de fidel evoluţia mea spirituală. Unele sunt scrise în anii studenţiei sau în urmă cu cinci-şase ani. Cele mai recente sunt şi rodul unei documentări sistematice şi aplicate în ştiinţele esoterice şi oculte“, explică poetul în robă.
Pasiunea pentru ştiinţele oculte şi esoterice  l-a determinat pe Călin să înceapă şi un masterat în hermeneutică, la Universitatea din Oradea, unde studiază, printre altele, şi limba ebraică pentru a putea pătrunde mai bine misterele Cabalei.



Ce-i place?
În ultimii opt ani a „căzut“ în zona studiului filosofiei oculte şi esoterice pentru a găsi propriile răspunsuri, şi nu ale altuia, legate de problemele esenţiale ale existenţei: viaţă, dragoste, moarte. Călin Hârza este recunoscut şi ca un împătimit colecţionar de antichităţi, iar casa şi biroul îi sunt decorate cu obiecte vechi, care conferă acelor locuri un farmec aparte.

Ce nu-i place?
Sec şi extrem de succint, avocatul Călin Hârza spune că detestă politica şi indivizii care se scaldă în această „vomă generalizată“, după cum a caracterizat el scena politică actuală. Cu toate astea, Călin este membru al unui partid politic, dar spune că alegerea a făcut-o nu pentru că ar dori să se implice în politică, ci datorită caracterului liberal al profesiei în care activează.

Întrebare şi răspuns

Cum se împacă  poezia cu  avocatura?
Eu zic că se împacă bine, cel puţin în cazul meu. Consider că avocatura ar trebui să se împace bine cu orice domeniu al culturii şi al artelor, pentru că avocaţii ar trebui să aibă o cultură umanistă destul de vastă.

PILDA
     
     Am vrut să îmi tai venele
     Cu un ciob de sticlă
     Dar eram atât de rece din cauza dragostei ce mă părăsise
     Încât nici sticla nu mă putea pătrunde
     Atunci am cerut ajutorul lui Dumnezeu
     Am cerut un diamant
     Iar el mi-a răspuns: iubeşte!
(poezie apărută în volumul „Occultum Lapidem Veram Medicinam”)


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite