Căldura vine de la particulari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii municipali vor să privatizeze Uzina Electrica Zalău, deoarece din aprilie 2012 aceasta nu va mai putea produce agent termic pentru cei aproximativ  1.000 abonaţi  plus  instituţiile publice  care mai beneficiază de serviciile unităţii.

Privatizarea Uzinei Electrica poate însemna mai mulţi clienţi debranşaţi de la sistemul public de încălzire, creşterea numărului şomerilor la  Zalău, dar şi producerea de energie alternativă.

Primăria Zalău a decis să vândă prin licitaţie întregul pachet pe care îl deţine în calitate de unic acţionar la SC Uzina Electrica SA. Consilierii municipali din Zalau au aprobat, în sedinţa extraordinară de vineri, 5 august, un proiect de hotărâre privind iniţierea procedurii de privatizare a Uzinei Electrica şi contractarea serviciilor de evaluare şi de consultanţă de specialitate în vederea privatizării. Radu Nistorescu, administratorul public al Zalăului, a declarat pentru „Adevărul“ că s-a mai încercat privatizarea în urmă cu doi ani, dar că n-au existat doritori. El a mai spus că motivul pentru care Uzina Electrica trebuie să se privatizeze este faptul că unitatea nu mai poate produce agent termic.

Expiră licenţa

„Uzina Electrica produce în momentul de faţă agent termic pe un cazan cu gaz care are licenţă de funcţionare pentru 2.000 de ore. Licenţa expiră la începutul anului viitor, în ianuarie, februarie. Am primit o solicitare de achiziţionare  a pachetului de acţiuni de la RFV Distriterm în vederea construirii unei alte capacităţi de producţie“, a declarat citymanagerul. Potrivit lui Nistorescu, compania RFV Distriterm ar avea fondurile necesare şi pare foarte  interesată să cumpere acţiunile uzinei să o preia şi să producă energie termică la Zalău. Totodată, compania ungară a câştigat, în 2010, licitaţia anunţată de Consiliul Local Zalău pentru modernizarea şi întreţinerea sistemului de termoficare al oraşului, iar în următorii patru ani au anunţat că vor investi 130 de milioane de lei în reţeaua de termoficare locală în perioada 2011-2014.

Mai mulţi şomeri


O problemă care se ridică odată cu apariţia noului furnizor este aceea a celor aproximativ 70 de angajaţi pe care îi are în acest moment Uzina Electrica. Există riscul unor disponibilizări în momentul în care noul furnizor va opta pentru o tehnologizare masivă, iar munca oamenilor va fi înlocuită de cea tehnologizată/computerizată. Radu Nistorescu a mai spus că ar fi de dorit ca cel care va prelua să furnizeze energie nu doar pe gaz ci şi pe biomasă, pentru a să nu fi dependenţi de furnizorii de gaz cresc preţurile încontinuu.

Cifre: 1.000 de abonaţi la sistemul centralizat de termoficare sunt înregistraţi în municipiul Zalău

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite