Caii cu anemie au fost eliminaţi în Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 423 de cabaline bolnave de anemie infecţioasă identificate de către DSVSA Sălaj au fost scoase din efective, iar proprietarii îşi vor primi banii cel târziu săptămâna viitoare, a declarat directorul instituţiei. În luna februarie existau în evidenţe circa 590 de cai bolnavi, restul animalelor nefiind găsite în momentul derulării acţiunii de scoatere din gospodării. 

Peste 420 de cai diagnosticaţi cu Anemie Infecţioasă Ecvină (AIE) au fost scoşi din gospodării, a declarat astăzi Mircea Martin, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Aimentelor (DSVSA) Sălaj. Până în prezent au fost finalizate 329 de dosare, urmând ca banii să intre în contul proprietarilor săptămâna aceasta, deoarece DSVSA dispune de suma necesară de 519.681 de lei.

Pentru alte 61 de animale sacrificate s-au solicitat suplimentar peste 100.000 de lei de la ANSVSA. Martin a precizat că banii vor intra în cont în cursul săptămânii viitoare, când vor fi despăgubiţi toţi proprietarii.


În luna februarie, a menţionat directorul instituţiei sanitar-veterinare, erau luate în evidenţe aproximativ 590 de cabaline anemopozitive, restul până la 423 de cai fiind daţi dispăruţi. Martin a explicat că fie au fost vânduţi în alte judeţe, fie sunt în taberele de vară ale romilor. Inspectorii vor relua în toamnă acţiunea de verificare a animalelor din gospodării, în special în comunităţile de romi. De asemenea, vor fi organizate controale şi filtre în târguri şi pe drumurile publice, împreună cu poliţia.


Directorul ANSVSA a avertizat că aceia care doresc să achiziţioneze alte animale nu o pot face fără certificatul de sănătate şi paşaport, altfel vor fi sancţionaţi. În certificat trebuie să fiee notat ultimul examen medical de testare a anemiei infecţioase, cu rezultat negativ, test care să nu aibă o vechime mai mare de trei luni. Cei care vor achiziţiona cai bolnavi vor fi sancţionaţi cu amendă între 2.000 şi 3.600 de lei, animalele vor fi duse la abator, dar proprietarii nu vor fi despăgubiţi.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite