Cadou de Paşti: 27 de zălăuani au câştigat procesul cu Volksbank şi urmează primescă zeci de mii de euro de la bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

27 de zălăuani, părţi în procesul intentat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sălaj, vor primi înapoi banii plătiţi până acum către Volksbank cu titlu de comision de risc. Este vorba despre sume de câeva mii de euro pentru fiecare din cei 27.

Tribunalul Sălaj a respins, la sfârşitul săptămânii trecute, recursul declarat de Volksbank împotriva sentinţei Judecătoriei Zalău din luna ianuarie, care dădea câştig de cauză Comisariatului Judeţean Sălaj pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) în procesul intentat băncii anul trecut din cauza unor clauze abuzive reclamate de clienţi. Potrivit juristului CJPC, Claudia Contraş, hotărârea instanţei este definitvă şi irevocabilă şi are două consecinţe principale.

Ieşenii au câştigat în instanţă lupta cu Volksbank

Prima se aplică la 27 dintre cei 33 de clienţi ai băncii care s-au constituit ca şi parte în proces şi constă în restituirea sumelor încasate cu titlu de comision de risc de la semnarea convenţiei de credit (contractul) până la data pronunţării sentinţei. Este vorba, potrivit juristului, de sume ce pornesc de la câteva mii de euro şi variază în funcţiei de valoarea creditului şi de perioada scursă de la contractare. Motivul pentru care şase dintre cei 33 de clienţi nu vor putea primi, cel puţin deocamdată, banii, este faptul că aceştia nu făcut cerere de intervenţie în dosar. Ei au, însă, trei ani la dispoziţie să deschidă o nouă acţiune în instanţă pentru a solicita restituirea banilor.

Al doilea câştig dat prin această sentinţă, aplicabil, de această dată, tuturor celor 33, este faptul că banca nu ami are voie să le perceapă comision de risc, comision care, potrivit reprezentanţilor CJPC, depăşea în cele mai multe cazuri suma de 100 de euro, adică în medie 30 la sută din rată.

Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus şi eliminarea din contractele celor 33 de clienţi a dobânzii penalizatoare, inclusiv a comisionului de penalizare de 2 la sută, dar şi a clauzei prin care banca putea modifica unilateral contractul de credit.



Cei 27 de clienţi câştigători trebuie să facă cerere la bancă

Potrivit comisarului şef al CJPC Sălaj, Claudiu Silaghi, pentru a intra în posesia banilor, cei 27 de clienţi care au făcut cererea de intervenţie trebuie să se adreseze cât de repede băncii cu o cerere de restituire. Juristul Claudia Contraş spune că nu crede că vor fi probleme cu achitarea acestor sume, întrucât în judeţele în care s-au mai dat astfel de sentinţe banca a plătit fără a fi nevoie de executare silită.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite