Bugete de criză pentru concedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constrânşi de salariile mai mici ori chiar de pierderea locului de muncă, tot mai mulţi oameni din Zalău şi-au luat anul acesta gândul de la concediuCei care nu sunt dispuşi să renunţe la concediu în ciuda dificultăţilor financiare aleg, totuşi, variante mai ieftine ori aleargă după oferte „last minute“ sau după promoţii.

Primul lucru pe care l-au tăiat zălăuanii de pe lista cu cheltuieli în acest an de criză a fost concediul. O demonstrează datele primite de la agenţiile de turism, care susţin că  zălăuanii care merg în concediu sunt tot mai puţini şi aleg destinaţii tot mai ieftine, dar reiese şi din declaraţiile primite de la oameni.


„Nu-mi permit luxul de a merge în concediu, mai ales că de trei ani mă tot chinui să-mi renovez apartamentul şi încă nu am reuşit să-l termin“, spune Ioan Mărcuţ, agent comercial în vârstă de 36 de ani. El mai spune că unul dintre motivele pentru care nu va reuşi să plece undeva în concediu anul aceste este faptul că salariul său depinde de volumul vânzărilor, aflate în cădere liberă în această perioadă.


Nici Ghiţă Bogdan, taximetrist, 39 de ani, nu va merge nici el anul acesta în concediu. Pe lângă faptul că i-a născut soţia recent, Ghiţă spune că trebuie să renunţe la vacanţă şi pentru că banii sunt din ce în ce mai puţini. „Încasările noastre, ale taximetriştilor, au scăzut cam cu 50 la sută, iar preţul la carburant a tot crescut. Vă daţi seama cu ce mai rămânem noi“, explică taximetristul.


Sunt şi zălăuani care, în ciuda restricţiilor financiare, nu vor să renunţe la concediu. Unul dintre ei este juristul de 36 de ani Cristian Meseşan care, deşi atât el cât şi soţia lui sunt bugetari şi îi aşteaptă o reducere de salariu, spune că va merge şi anul acesta în concediu. „Nu ştiu unde, nu ştiu cu ce bani, dar ştiu că trebuie să mergem. Vacanţa este vacanţă!“.


La mare cu 100 de euro


Pentru astfel de persoane, agenţiile de turism vin cu oferte destul de tentante. Gabriel Parnas, reprezentantul unei astfel de agenţii, spune că anul acesta se poate cumpăra o vacanţă la preţuri cuprinse între 100 şi 600 de euro. Cu 100 de euro, spre exemplu, găseşti cazare pe litoralul românesc la un hotel de două stele, iar dacă mai adaugi 70 de euro poţi merge în Bulgaria, la trei stele, cu regim all inclusive.


 Bulgarii au cele mai bune oferte



Agentul de turism Gabriel Parnas spune că, spre deosebire de alţi ani, au înţeles şi hotelierii din România că trebui să-şi adapteze oferta la posibilităţile turiştilor. Fie au apărut, astfel, programe sociale noi, cum este „Hai la băi“, valabil în plin sezon estival, fie au fost prelungite şi pentru lunile de vârf programele sociale existente. Pe litoralul românesc au apărut oferte de genul „plăteşti cinci nopţi şi primeşti şapte“. Parnas susţine, însă, că în ciuda eforturilor făcute de români, oferta bulgarilor rămâne, în continuare mult mai bună, atât ca preţuri, cât şi la calitatea serviciilor.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite