Bugetarii sălăjeni primesc bani mai mulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, bugetarii vor primi în februarie salarii mai mari. Sindicaliştii sunt, însă, nemulţumiţi.Reprezentanţii serviciilor de salarizare din instituţiile publice din judeţ spun că salariile vor fi majorate cu 15 la sută, raportat la venitul din octombrie 2010. Sporurile care nu se mai acordă vor fi înlocuite cu sume compensato


Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice. Potrivit textului legislativ, bugetarii vor primi în luna februarie salariul aferent lunii ianuarie 2011 majorat cu 15 procente. „Practic, salariile se majorează cu 15 la sută faţă de nivelul lor din luna octombrie 2010“, explică Georgeta Oroianu, responsabil cu salarizarea în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Sălaj. Reprezentantul Inspectoratului mai spune că pentru sporurile care nu se mai acordă în condiţiile prezentei legi sunt prevăzute sume compensatorii. „Pentru un profesor care a avut, de exemplu, un spor de rural de 50 la sută, care acum este plafonat la 20 la sută, diferenţa se acordă în continuare ca sumă compensatorie“, precizează Oroianu.


Profesorii, gata  din nou de judecată


De cealaltă parte, reprezentanţii sindicatelor văd lucrurile diferit. „Ei spun că este o majorare de 15 la sută, dar sunt 15 procente la un salariu diminuat cu 25. Deci nu se recuperează mai mult de 11 procente din cele 25 pierdute în iulie”, susţine Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj. Mai mult, Lehene spune că, în ceea ce-i priveşte pe profesori, lucrurile ar trebui să stea altfel, întrucât ei au câştigat în instanţă o majorarea salarială cu 37 de procente, aplicabilă retroactiv de la 1 octombrie 2008. „Discuţia este că noi ar fi trebuit să avem alte salarii de la 1 ianuarie 2010, mai mari cu 37 la sută. Altfel ar fi stat lucrurile şi la 1 iulie şi, implicit, şi acum. Probabil că va trebui să-i acţionăm din nou în instanţă, pentru a ne câştiga drepturile“, a mai spus liderul sindical.


Dispar treptele de vechime

Noua lege de salarizare a bugetarilor lasă personalul contractual fără trepte de vechime. Potrivit Georgetei Oroianu, acestea sunt înlocuite de gradaţii de salarizare, împărţite pe clase de vechime. Astfel, prima gradaţie se acordă pentru o vechime cuprinsă între trei şi cinci ani, a doua – între cinci şi zece, a treia – între zece şi 15, a patra – între 15 şi 20 şi a cincea, pentru o vechime mai mare de 20 de ani.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite