Bilanţ în Sălaj: O zi, cinci furturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furturile ocupă primul loc în clasamentul infracţiunilor din judeţ. Conform datelor Inspectoratului Judeţean de Poliţie, anul trecut au fost înregistrate 1750 de furturi.

În cursul anului 2010 au fost sesizate 5.805 infracţiuni, cu 306 mai puţine  decât în 2009, se menţionează în bilanţul prezentat vineri, de reprezentanţii IPJ Sălaj.

Sălajul – printre cele mai sigure judeţe din ţară

„Cu 2.405 infracţiuni  la 100.000 locuitori faţă de 2520 în 2009,  judeţul se situează nostru pe locul 38, în statistica naţională. Vorbim, aşadar, de unul din cele mai sigure judeţe din România”, a explicat şeful IPJ Sălaj, Iosif Ghiurca. În pofida celor arătate de inspectorul şef, bilanţul arată că în 2010 a crescut numărul furturilor şi al tâlhăriilor, precum şi cel al cazurilor de omor şi vătămare corporală gravă.

Mai multe furturi şi tâlhării

Furturile, tâlhăriile şi delapidările au fost cele mai frecvente infracţiuni cu care s-au confruntat poliţiştii sălăjeni în 2010. Criminalitatea contra patrimoniului reprezintă 43 la sută din totalul infracţionalităţii sesizate.

Faţă de anul 2009, numărul furturilor a crescut cu aproape 7 la sută,  Ghiurca justificând această creştere prin situaţia economică dificilă din anul care a trecut. 1750 de cazuri de furt au investigat poliţiştii în 2010, cu 114 mai multe, în comparaţie cu anul precedent. Printr-un simplu calcul matematic rezultă că în fiecare zi, în Sălaj, au avut loc 5 furturi.

„Trend ascendent au cunoscut şi  faptele de tâlhărie, fiind înregistrate 26 de cazuri, faţă de 20, cu un an înainte. În 15 cazuri, făptaşii au fost prinşi, restul rămânând în continuare în cercetare”, mai spune Ghiurca.

Cinci sălăjeni au fost căzut victime criminalilor, iar alte 11 persoane au suferit vătămări corporale grave. Şi la acest capitol, numărul infracţiunilor a crescut cu două, comparativ cu 2009, iar anul trecut poliţiştii au investigat şi un caz de pruncucidere.

Atenţie la imagine!

Prezent la şedinţa de bilanţ, Liviu Popa, inspectorul şef al IGPR, s-a arătat mulţumit de prestaţia poliţiştilor sălăjeni în anul care a trecut. Totuşi, Popa le-a recomandat colegilor din Sălaj să aibă mai multă grijă la modul în care promovează imaginea instituţiei pe care o reprezintă. „Este foarte îngrijorător faptul că, potrivit statisticilor, încrederea populaţiei în Poliţie a scăzut cu 15 procente, de la 57 la sută, în 2009, la 42 la sută, în prezent. Este foarte important modul în care vă raportaţi la cetăţean, pentru că el este principalul beneficiar al serviciilor noastre”, le-a spus Popa poliţiştilor din Sălaj.


Cifră

5805
infracţiuni au fost înregistrate în 2010 în Sălaj

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite