Batjocură - Statul datorează asistenţilor personali din Sălaj peste 5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza alocărilor insuficiente de fonduri de la bugetul de stat, majoritatea primăriilor nu au plătit de luni de zile salariile asistenţilor personali. Restanţele statului către primăriile din Sălaj în contul plăţii salariilor asistenţilor personali au ajuns la 5.130.000 de lei. Banii ar putea ajunge săptămâna aceasta la cei în drept, graţie rectificării bugetare de luni.

Peste 5 milioane de lei. Atât le datorează statul asistenţilor personali din judeţ sau persoanelor cu handicap care au optat pentru o indemnizaţie în locul asistentului, sume care sunt plătite de primării.

În această situaţie s-a ajuns după ce, în urma rectificării negative din luna august, primăriile n-au mai primit nici un leu pentru plata acestor drepturi, care se acordă de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA.

Trei luni fără salarii


Prin urmare, majoritatea primăriilor au sistat încă din luna august plata salariilor către asistenţii personali. Este şi cazul Primăriei Mirşid, unde, potrivit primarului Călin Bereschi, cei 40 de asistenţi personali din comună nu şi-au mai primit salariile de trei luni.

„Noi, primarii, suntem puşi într-o situaţie foarte delicată, suntem o verigă între aceşti oameni şi stat. Dacă statul nu ne virează banii, noi nu avem cu ce să-i plătim, pentru că venituri proprii nu avem”, susţine edilul.

La Hida s-a putut

În aceeaşi situaţie sunt majoritatea comunelor şi chiar a oraşelor din judeţ. Sunt, însă, şi excepţii. Aşa este comuna Hida, unde, spune primarul Dorin Petruş, primăria a plătit din fonduri proprii salariile asistenţilor.

„Şi aşa sunt oameni săraci. Dacă îi lăsam şi fără aceşti bani, mureau de foame”, susţine el. Pentru că s-au aflat în fericita situaţie de a avea bani în bugetul local, au dat salarii asistenţilor sociali şi primăriile Zalău, Şamşud şi Treznea.

Banii se dau

Vestea bună, confirmată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj, este că suma restantă va fi virată în contul primăriilor zilele acestea. „Suma restantă a fost aprobată prin OUG 103/22.11.2010, ordonanţă prin care au fost asigurate sumele necesare până la 31 decembrie, respectiv inclusiv drepturile lunii noiembrie, care potrivit legii se plătesc în luna decembrie”, susţin reprezentanţii Finanţelor sălăjene.

Banii ar putea ajunge la asistenţii personali din judeţ la sfârşitul acestei săptămâni sau cel târziu la începutul lunii viitoare.

Guvernul nu renunţă la reducerea salariilor

În Sălaj sunt peste 2.700 de persoane cu handicap care au dreptul la asistenţi personal. Lor, Guvernul le pregăteşte ceva. După ce a renunţat la proiectul de hotărâre prin care voia să permită încadrare unui asistent la cel puţin două persoane cu handicap, Executivul lucrează acum la un Cod Social, în care este promovată din nou această propunere.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite