Batjocură: Mere stricate şi îngheţate pentru elevii din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 16.000 de elevi din Sălaj au primit în ultima săptămână mere pătate şi stricate prin programul „Fructe în şcoli”. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că firma care a câştigat licitaţia pentru programul "Fructe în şcoli" a distribuit  mere îngheţate.

Problemele societăţii Bam Pam Impex din Turda, cea care a câştigat licitaţia privind distribuirea merelor în Sălaj, conform programului  „Fructe în şcoli“, au început chiar din prima zi de derulare a contractului încheiat cu Consiliul Judeţean, 5 ianuarie 2011, când nici măcar nu au distribuit merele în şcoli. Distribuirea a început din ziua următoare, însă merele n-au fost nici pe departe aşa cum ar trebui să fie nişte fructe destinate consumului , cu atât mai mult cu cât este vorba despre copii. Mai precis, cu excepţia zilei de 6 ianuarie, când au adus mere frumoase, în următoarele zile merele date copiilor au fost moi şi pline de pete maronii. „Cel mai probabil, sunt mere îngheţate”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Ionescu, cel care răspunde în instituţie de acest program.

„Merele sunt stricate“

Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, spune că problema a fost constatată şi de angajaţii instituţiei pe care o conduce, la controalele făcute în şcoli, apoi semnalată şi de conducerile unităţilor de învăţământ, care au înştiinţat în scris conducerea Consiliului Judeţean. „Merele sunt stricate. Necazul este că dacă a început atât de prost programul ăsta este greu de crezut că o să-i mai convingem pe copii să mănânce fructe, chiar dacă problema se va rezolva, probabil prin rezilierea contractului”, crede Milaş.

Fără contract, copiii rămân fără mere

Chiar dacă rezolvarea cea mai simplă pare rezilierea contractului cu firma turdeană, Cristian Ionescu susţine că situaţia este destul de complicată, întrucât nu sunt furnizori care să poată participa la licitaţie. „Eu am discutat cu mai mulţi furnizori din judeţ, care au livezi mari de meri, şi mi-au spus că, efectiv, nu au mere, pentru că 2010 a fost un an foarte prost. Prin urmare, dacă reziliem contractul, copiii ăştia rămân fără mere anul acesta. Chiar dacă am reuşi să găsim un alt furnizor, procedura de achiziţie publică durează destul de mult”, explică vicepreşedintele.


Astăzi, firma din Turda a fost chemată să dea socoteală în faţa autorităţilor din Sălaj. Imediat după întâlnire, Cristian Ionescu a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, că s-a luat decizia de a mai păsui furnizorul clujean, în speranţa că îşi va rezolva problemele. „Reprezentanţii firmei au admis că au distribuit mere îngheţate, dar am convenit câteva măsuri pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple”, precizează vicepreşedintele.

Au îngheţat pe drum

„Merele au îngheţat în timpul transportului cu un TIR cu prelată de la Reghin, de unde sunt cumpărate de la un producător, la Zalău“, a declarat, azi, Marinel Pop, administratorul firmei din Turda. El asigură că merele îngheţate şi stricate au fost înlocuite cu altele bune, ce vor ajunge la elevii din Sălaj chiar de mâine.

Afectaţi, peste 16.000 de copii


Firma SC Bam Pam Impex SRL din Turda acoperă, prin programul „Fructe în şcoli”, unităţile de învăţământ primar şi gimnazial din 48 din cele 57 de comune din judeţ, plus trei oraşe, inclusiv Zalăul, totalizând peste 16.000 de elevi.  Oraşul Şimleu Silvaniei şi alte nouă comune sunt aprovizionate cu mere de SC Symbi Prod Com SRL din Ip. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean şi ai DGASPC, în şcolile unde furnizor este firma din Ip nu au fost probleme cu distribuţia ori cu calitatea merelor.

Cifră: 456.734 de lei plus TVA este valoarea contractului încheiat de Consiliul Judeţean cu cei doi furnizori

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite