Basmul le-a dat bătăi de cap absolvenţilor de clasa a VIII-a. Vezi subiectele de la prima probă a Evaluării Naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2.700 de absolvenţi de clasa a VIII-a au intrat astăzi în Evaluare Naţională cu prima probă, cea scrisă la limba şi literatura română. La primul subiect a picat basmul.

 Subiectul extras pentru această probă i-a pus pe absolvenţi la compunere, având două cerinţe de acest gen. Prima a fost la subiectul I, unde, pornind de la un fragment de text din basmul "Rodul tainic", de Ioan Slavici, elevii au avut de realizat o compunere în care să argumenteze că textul respectiv aparţine speciei basmului. Pe baza aceluiaşi fragment, elevii au trebuit şi să răspundă la mai multe cerinţe ce ţin de lexic şi de înţelegerea textului.
Tot un fragment, de această dată din "Enciclopedia lumii vii", de Tudro Opriş, a fost dat şi la subiectul II. Pe baza lui, elevii au trebuit să răspundă la mai multe cerinţe şi să facă o nouă compunere, în care să zugrăvească un tablou impresionant din natură.

"Mi s-a părut destul de greu. Cel puţin mai greu ca la simulare", ne-a spus Denisa, una dintre eleve care se consulta cu colegii ei la ieşirea din examen, la cea mai mare şcoală din judeţ - Şcoala "Mihai Eminescu". Denisa spune că dificultatea subiectelor a fost dată de basm şi că ar fi fost de preferat o poezie.

De cealaltă parte, inspectorul şcolar de specialitate Marcel Lucaciu, spune că dacă s-ar fi dat o poezie, cu siguranţă s-ar fi găsit elevi care să spună că ar fi preferat basmul. El susţine că subiectele au fost accesibile şi că nu ar fi trebuit să pună probleme deosebite candidaţilor.
Mâine, 21 iunie, candidaţii care au urmat cursuril gimnaziale în limba maternă - maghiară, germană sau slovacă - vor trebui să facă, îns cris, dovada cunoaşterii acestei limbi.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite