Bărbaţii din Sălaj îşi găsesc un loc de muncă mai uşor decât femeile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar unu din cinci şomeri înregistraţi anul trecut în Sălaj a reuşit să-şi găsească de lucru prin măsurile active luate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Potrivit directorului adjunct al agenţiei, Alexandru Pura, motivul principal îl constituie lipsa acută a locurilor de muncă, din cauza crizei economice.

Dintr-un total de 18.161 de şomeri înregistraţi, doar 4.608 şi-au găsit, în cursul anului trecut, un loc de muncă. Directorul adjunct al AJOFM Sălaj, Alexandru Pura, spune că măsurile luate de agenţie au avut, totuşi, succes, mai ales cursurile de recalificare profesională, deoarece acest lucru oferă şanse în plus pentru găsirea unui loc de muncă. În ţară, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), până la sfârşitul anului au fost încadrate 377.772 de persoane. În 2010, numărul celor care au beneficiat de asistenţă privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active a fost de 1.093.999.

Cei peste 45 de ani, cel mai mare succes la angajare

Cele mai multe persoane care au fost încadrate în muncă din judeţul Sălaj şi-au găsit un post ca urmare a medierii, consilierii şi formării profesionale realizate de AJOFM.  Potrivit directorului adjunct Alexandru Pura, 158 de persoane au beneficiat de cursuri de formare şi s-au reorientat profesional, pentru meseriile care au căutare pe piaţă la ora actual: operator pe calculator, muncitor în construcţii, agent de pază şi altele. 2.407 dintre persoanele angajate au fost din mediul urban, iar restul de 2.201 din mediul rural. Bărbaţii au avut mai mult succes la angajare (2.634), faţă de doar 1.974 de femei. În funcţie de vârstă, surprinzător, cele mai multe persoane angajate au fost de peste 45 de ani, iar cele mai puţine, 766, au fost tineri sub 25 de ani. „Se putea şi mai bine, suntem conştienţi de asta, dar nu este nici puţin, având în vedere că Sălajul este un judeţ mic, iar criza economică ne-a afectat pe toţi“, susţine Pura.

„Şomajul mi-a schimbat viaţa”

„Pentru mine măsurile celor de la AJOFM au fost foarte binevenite. Nu numai că mi-am găsit un loc de muncă, dar mi-am schimbat complet viaţa. Înainte lucram la un patron, care mă plătea sau nu mă plătea şi până la urmă mi-a redus postul. Am făcut un curs de coafeză, iar acum sunt propriul meu şef şi mă simt mult mai bine. Ştiţi cum se spune, un picior în spate este un pas înainte!“, spune Mariana Chiş, de 36 de ani, din Zalău.

Aproape 8 la sută din populaţia activă sunt şomeri


Rata şomajului la sfârşitul lunii februarie în Sălaj a fost de 7,90 la sută, apropiată de cea a anului 2010. Numărul total de şomeri este de 8.559, din care mai mult de jumătate sunt neindemnizaţi (4.402).

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite