Bărbaţii din Rus se pregătesc de „Ciocota” – competiţia celor mai rezistente ouă de Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ciocota”, un obicei vechi de mai bine de 150 de ani, se păstrează cu sfinţenie în fiecare an, de Paşte, în comuna Rus. După slujba din prima zi de Paşte, bărbaţii satului se adună în faţa bisericii şi se ciocnesc ouă roşii. Câştigător al competiţiei este acela care aduce ouăle cele mai rezistente.

Sălăjenii nu se pot lăuda cu multe obiceiuri de Paşte, specifice judeţului. Unul dintre puţinele obiceiuri, care se mai păstrează până astăzi este „Ciocota”, o competiţie între sătenii din Rus, o comună de pe Valea Someşului.


„Numit „ciocota”, concursul se desfăşoară la biserica din sat, imediat după slujba din prima zi de înviere. Toţi cei care vin la biserică aduc cu ei câte o plasă sau un coşar cu ouă, pentru concurs. Asta înseamnă circa 50 de ouă de persoană. Anul trecut au fost cel puţin 150 de participanţi. Cel care are cel mai tare ou  câştigă concursul şi primeşte aprecierile întregii comunităţi”, explică Marian Bora, secretarul primăriei Rus.


Pentru ciocota, pregătirile încep din primele zile ale anului. Mai exact, oamenii îşi inchid găinile în ţarcuri şi le dau mâncare specială pentru ca ouăle să fie cât mai tari. “Găinile sunt hrănite cu urzici sau cu tărâţe. Bătrânii satului spun că ouăle cele mai rezistente vin de la găinile negre, sau de la cele care ouă prima dată. Bărbaţii testează cu unghia rezistenţa cojii oului, atunci când îl iau din cuibar”, mai spune Bora.
După ce au ales ouăle, pe care le cred mai rezistente, bărbaţii le pun, cu capul în jos, într-un vas cu făină de mălai, pentru a le întări şi mai tare. De asemenea, bărbaţii sunt cei care se ocupă şi de vopsirea ouălor, care sunt vopsite numai cu foi de ceapă, fără a folosi coloranţi artificiali. Cei care participă la “Ciocotă” sunt numiţi “ciocotari”.


Ciocotarii se întrec de peste 150 de ani


“Obiceiul a rezistat de mai bine de 150 de ani. În prim plan sunt “ciocotarii” bătrâni, care au participat, de-a lungul vieţii, la zeci de “Ciocote”, astfel că ei câştigă concursul. Pentru că este o competiţie amuzantă, obiceiul atrage şi tinerii şi copii, astfel că suntem convinşi că va dăinui şi pe viitor”, declară secretarul primăriei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite