Bani „coloraţi“ politic pentru şcolile din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
150.000 de lei vor ajunge în comuna Valcău de Jos, de unde provine deputatul PDL, Lucian Bode.
150.000 de lei vor ajunge în comuna Valcău de Jos, de unde provine deputatul PDL, Lucian Bode.

Aproximativ 1,6 milioane de lei vor ajunge la şcolile din Sălaj, dar peste 80 la sută din bani sunt destinaţi şcolilor din comunităţile conduse de primari PDL şi UDMR.Reprezentanţii Guvernului neagă că banii ar fi fost alocaţi pe criterii politice. Ei susţin că e vorba de o „corecţie necesară“ pentru şcoli din comune cu primari PDL şi UDMR, care au fost neglijate în guvernarea penelistă.

Fidelizarea parlamentarilor din arcul guvernamental, cu numai câteva zile înainte de dezbaterea şi votul pentru moţiunea depusă de opoziţie, este evidentă dacă cineva ar lectura Monitorul Oficial, care a apărut ieri, şi unde sunt trecute şcolile care vor primi finanţări pentru reabilitare din partea Guvernului.
Din cei aproximativ 1,6 milioane de lei destinaţi unităţilor de învăţământ din Sălaj, mai puţin de 200.000 de lei sunt destinaţi comunelor cu primari PNL sau PSD, restul fiind împărţiţi, aproape frăţeşte, de comunităţile conduse de primari PDL şi UDMR. Cei mai mulţi bani pentru „şcolile de opoziţie”, 50.000 de lei,  sunt trimişi în Buciumi, pentru repararea unităţii de învăţământ din Bodia.

Astfel, şcolile din satele locuite preponderent de maghiari vor primi peste 500.000 de lei, cei mai mulţi bani urmând a fi cheltuiţi pentru reabilitarea Colegiului Reformat din Zalău (150.000 de lei) şi pentru şcolile din comuna Sărmăşag (aproape 100.000 de lei). Sume importante vor primi, pentru unităţile de învăţământ, şi comunele Dobrin, Hereclean, Şamşud, Almaşu, Sălăţig, Boghiş şi Crasna, unde sunt primari din partea UDMR.

Bani pentru şcoala din satul deputatului PDL

Şi copiii care au norocul să înveţe în comune conduse de primari PDL vor avea condiţii mai bune în şcoli, pentru că aproximativ 800.000 de lei au fost direcţionaţi spre aleşii din teritoriu ai principalului partid de guvernământ. Peste 25 la sută din sumă, adică 225.000 de lei, sunt destinaţi şcolilor din Şimleu Silvaniei, cunoscut ca fief al PDL, iar alţi 150.000 de lei au ajuns, întâmplător sau nu, în comuna Valcău de Jos, de unde este originar deputatul PDL, Lucian Bode.

Contacată telefonic, Andreea Paul Vass, consilierul economic al premierului, a respins orice acuzaţii privitoare la acordarea pe criterii politice a fondurilor pentru şcoli. „În prioritizarea alocărilor s-a luat în vedere, în primul rând, acoperirea cheltuielilor la proiectele aflate în fază de finalizare şi, pe de altă parte, plata datoriilor la lucrările executate deja“, a explicat Vass.

Totodată, consilierul prim-ministrului consideră că alocările pentru „şcolile pedeliste“ reprezintă o corecţie necesară, pentru că aceste unităţi de învăţământ au fost neglijate până în 2008, în timpul guvernării liberale.

Nicio legătură cu moţiunea

La rândul său, Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj, a întărit opinia colegei de la guvernare, susţinând că nu există o legătură de cauzalitate între moţiunea ce urmează a fi dezbătută săptămâna viitoare şi banii pe care i-au primit comunităţile maghiare pentru a-şi moderniza şcolile.

„Noi am făcut nişte propuneri cu mult înainte de a fi vorba despre această moţiune. Am vizat, în principal, şcolile în construcţie şi cele care n-au aprimit autorizaţie sanitar-veterinară la începutul acestui an. Vorbim, aşadar, şi de proiecte mari, dar şi de reparaţii la acoperiş sau amenjarea unor grupuri sociale”, spune Denes.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite