Bacalaureat în Sălaj: peste 2.600 de candidaţi şi opt centre de examen, păzite de poliţişti şi jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probele scrise ale examenului de bacalaureat încep mâine în Sălaj cu proba la limba şi literatura română, ce va fi susţinută de peste 2.600 de candidaţi, grupaţi în opt centre de examen şi cinci subcomisii. Pentru a evita eventuale incidente, organizatorii examenului au solicitat sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, care vor asigura paza centrelor.

Peste 2.600 de absolvenţi de liceu din Sălaj sunt aşteptaţi astăzi, de la ora 7.30, în cele opt centre de examen organizate la nivelul judeţului, pentru a participa la prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română,  din cadrul bacalaureatului.

Potrivit informaţiilor primite de la inspectorul şcolar general adjunct Mirel Matyas, care este şi preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat, cele opt centre de examen sunt: Colegiul Naţional "Silvania" Zalău, unde vor susţine probele scrise absolvenţii colegiului; Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian", pentru absolvenţii de aici; Liceul Pedagogic "Gheorghe Şincai", unde vor da examen atât absolvenţii licelui, cât şi cei de la Liceul Ortodox şi Liceul Reformat; Grupul Şcolar "Voievod Gelu", pentru absolvenţii grupului şi pentru cei de la Liceul de Artă; Grupul Şcolar "Mihai Viteazul", unde vor veni pentru probe şi absolvenţii Liceuli Sportiv; Colegiul Naţional "Simion Bărnuţiu" Şimleu Silvaniei, care este centru de examen şi pentru absolvenţii de la Sîg şi Nuşfalău; Colegiul Tehnic "Iuliu Maniu" Şimleu Silvaniei", unde vin şi absolvenţii de la Grupul Şcolar "Ioan Ossian" din localitate; şi Liceul Teoretic "Ion Agârbiceanu" Jibou, centru pentru absolvenţii liceului şi pentru cei de la grupurile şcolare din Hida şi din Surduc.

Pentru a nu pune candidaţii prea mult pe drumuri, au fost stabilite şi cinci subcomisii, unde absolvanţii vor susţine probele, dar acre sunt subordonate din punct de vedere organizatoric unor centre de examen. Astfel de subcomisii au fost organizate la grupurile şcolare"Gheorghe Pop de Băseşti" Cehu Silvaniei,"Cserey - Goga" Crasna,  Industrial Sărmăşag, "Ioachim Pop" Ileanda şi "Octavian Goga" Jibou.  


Candidaţii nu au voie cu telefoanele mobile în sală


Conform metodologiei de bacalaureat, accesul elevilor în sălile de examen se face pe baza actului de identitate, în intervalul orar 7.30 - 8.30. Accesul candidaţilor în săli, cu orice fel de lucrări - manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc. - care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, inclusiv telefonul mobil,  este strict interzis. În sesiunile anterioare ale bacalaureatului mai mulţi candidaţi din Sălaj au ratat examenul din cauza telefoanelor mobile "uitate" prin buzunare.


Candidaţii pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat. Candidaţii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la probele următoare şi pierd posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare.


Păziţi de poliţişti şi de jandarmi



Centrele de examen vor fi păzite, de mâine dimineaţă de la ora 7.30, de un poliţist, un jandarm sau un poliţist comunitar, în funcţie de repartizarea făcută pe centre de cele trei instituţi  de ordine publică. Oamnii ordinii se vor asigura - ne-a declarat Matyas - că nici o persoană străinî nu va intra în centre din momentul începerii probei şi până la trimiterea lucrărilor la centrele zonale de evaluare: Liceul Pedagogic, Grupul Şcolar "Voievodul Gelu" (ambele din Zalău) şi Grupul Şcolar "Ioan Ossian" din Şimleu Silvaniei.


Vineri, ultima zi de bacalaureat


Bacalaureatul continuă marţi cu porba scrisă de limba maternă, care va fi susţinută în Sălaj la maghiară, de peste 400 de candaţi. Miercuri, 30 iunie, este programată proba obligatorie a profilului, care este matematica - în cazul a peste 2.100 de candidaţi, respectiv istoria, pentru restul de aproape 500. Ultima probă, cea la alegere, va fi susţinută vineri, 2 iulie, de peste 2.600 de absolvenţi de liceu. Primele rezultate sunt aşteptate pentru duminică, 4 iunie, până la ora 16.00, între ora 16.00 şi 20.00 candidaţii neumulţumiţi de nota obţinută putând depune contestaţii. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate joi, 8 iulie.


Bacalaureatul se consideră promovat dacă un candidat a obţinut minimum nota 5 la fiecare dintre probe, iar media generală este de cel puţin 6.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite