Avertisment pentru profesori: "Doamne fereşte să îndrăznească cineva să condiţioneze plata fondului şcolii de atitudinea faţă de un copil sau altul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful ISJ a anunţat pentru zilele următoare controale în şcoli
Şeful ISJ a anunţat pentru zilele următoare controale în şcoli

Şeful învăţământului sălăjean a avertizat astăzi că profesorii care impun părinţilor plata unor sume ca şi fond al şcolii sau fond al clasei sau care au atitudini diferite faţă de copii în funcţie de plata sau neplata acestor sume comit un abuz şi vor fi sancţionaţi în consecinţă. El a anunţat verificări în şcoli pe această temă.

Inspectorul şcolar general Ioan Abrudan a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că va dispune efectuarea unei inspecţii tematice în şcoli în care să se verifice modul în care se constituie fondul şcolii şi felul în care se cheltuiesc banii. "În primul rând, se constituie un singur fond, fondul şcolii. Este interzis să se ceară bani şi pentur fondul şcolii, şi pentru fondul clasei. Nu există aşa ceva. În al doilea rând, sumele pentru fondul şcolii sunt plătite benevol, adică părinţii decid dacă doresc sau nu să contribuie, cu sume ce nu au voie să depăşească, sub nicio formă, 20 de lei", susţine şeful învăţământului sălăjean.

Mai mult, Abrudan spune că obligarea părinţilor la plata acestor sume ori discriminarea copiilor în funcţie de achitarea sau nu de către părinţi a banilor respectivi constituie un abuz şi va fi pedepsit ca atare. "Doamne fereşte să îndrăznească cineva să condişioneze plata acestei sume de atitudinea faţă de un copil sau altul, de modul de evaluare a elevilor. Comite un abuz şi va trebui să suporte consecinţele legale", avertizează el.

Inspectorul şcolar general spune că constituirea acesteor fonduri ale şcolii nu este o chestiune aflată în afara legii, însă precizează că este foarte important ca totul să se facă la decizia părinţilor, nu a conducerii unităţilor de învăţământ sau a cdrelor didactice. "Nici directorul, nici învăţătoarea, nu pot dispune cum să fie folosiţi aceşti bani. Ei pot doar să sugereze unde ar fi nevoie de ajutorul părinţilor", subliniază acesta.

"Este extrem de păgubos dacă în tematica primelor şedinţe cu părinţii, care au loc în zilele acestea, atenţia cea mai mare se dă strângerii banilor", a mai adăugat el.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite