Averile bugetarilor sălăjeni, pitite după Legea ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile publice din judeţ  interpretează în mod diferit modificările la lege. Dacă unele instituţii bugetare au postat deja pe site declaraţiile de avere, altele aşteaptă promulgarea noii Legi ANI, în speranţa ca aceasta nu va prevedea obligativitatea publicării lor.

Bulibăşeala din jurul Legii ANI, în privinţa dispoziţiilor referitoare la publicarea declaraţiilor de avere, se transpune perfect şi la instituţiie bugetare din Sălaj, care au interpretat după cum le-a tăiat capul prevederile legale.


Câteva dintre aceste instituţii au publicat deja pe site-urile oficiale declaraţiile de avere ale angajaţilor, cu toate că magistraţii Curţii Constituţionale au decis că publicarea lor ar „nesocoti dreptul la respectul şi ocrotirea vieţii private“, declarând neconstituţionale prevederile referitoare la caracterul public al declaraţiilor de avere şi de interese. Sunt, însă, şi instituţii care au adunat de la angajaţi declaraţiile de avere, însă fără a le face publice, aşteptând să vadă ce va spune noua Lege ANI, retrimisă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere.


Pe pagina de internet a Prefecturii Sălaj, rubrica „avere” duce doar spre veniturile nete realizate în aprilie 2010. Prefectul Végh Alexandru a declarat că toţi angajaţii şi-au depus declaraţiile de avere în termenul legal, doar că nu au fost publicate. Végh a adăugat că declaraţiile vor fi afişate automat pe site, dacă se va modifica Legea 144/2007.


Averile tuturor magistraţilor din Sălaj se regăsesc pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele Tribunalului Sălaj, Petronela Năsăudean, a menţionat că averile judecătorilor au fost declarate integral începând cu luna februarie. De asemenea, tot personalul auxiliar de specialitate a trimis formularele completate la Curtea de Apel Cluj.


Dintre toţi oamenii din structura politică sau cele administrative ale Consiliului Judeţean Sălaj, vicepreşedintele Csóka Tiberiu a fost cel mai grăbit cu publicarea averii din 2009. El a completat declaraţia, afişată şi pe site, încă în ianuarie 2010.


Iosif Ghiurca, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ne-a spus că toţi subordonaţii săi şi-au depus declaraţiile de avere privind veniturile realizate în 2009, dar că documentele nu au fost publicate pe site-ul IPJ. „Eu mi-am trimis în urmă cu două luni propria declaraţie la IGPR, iar colegii mei, la rândul lor, au predat declaraţiile de avere de aproximativ două săptămâni, dar  conducerea de la Bucureşti ne-a transmis să nu facem publice declaraţiile de avere”, a explicat Ghiurca.


Angajaţii Primăriei Zalău nu numai că nu şi-au publicat declaraţiile de anul acesta, dar s-au grăbit să le elimine de pe site şi pe cele din anii anteriori. Primarul Radu Căpâlnaşiu consideră că prin acest gest nu au încercat să ascundă nimic, ci s-au respectat prevederile legii. „Eu personal nu am nimic împotrivă în publicarea declaraţiilor. Nu mă pot lăuda cu prea multe venituri, în schimb stau mai „bine” la capitolul »Datorii»”, afirmă prim edilul Zalăului.


Site-ul Casei Judeţene Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj afişează doar declaraţiile de avere a 44 de angajaţi din 2009 şi chiar mai târziu, iar a noului preşedinte al instituţiei, Cristian Claudiu Bârsan,  lipseşte cu desăvârşire. “Site-ul instituţiei nu funcţionează momentan. Personal mi-am completat şi transmis declaraţia de avere, cu o săptămână în urmă, atât la Bucureşti (n.r. la CNAS) cât şi la Prefectura Sălaj”, explică preşedintele CJAS Sălaj.


La Casa Judeţeană de Pensii şi alte Asigurări Sociale toţi angajaţii care intră sub influenţa Legii ANI au actualizate declaraţiile de avere şi interese pe anul 2009 în perioada aprilie-mai 2010. Excepţie face declaraţia directorului coordonator, Anamaria Perneş, şi a adjunctului, Florian But, care vor fi publicate pe site-ul Casei Naţionale de Pensii.


Pe site-ul Inspectoratului Şcolar sunt publicate, deocamndată, doar declaraţiile de anul trecut, însă inspectorul şcolar general Ioan Abrudan ne asigură că şi noile declaraţii vor fi făcute publice în curând.

 Liber la averi ilicite

Până una alta, scopul nedeclarat al întregii polemici din jurul Legii ANI a fost atins: legea este inoperantă. „Agenţia Naţională de Integritate nu are obiectul muncii“, explică şi juristul Stelian Potroviţă, secretarul Primăriei Municipiului Zalău. Mai exact, prin declararea ca neconstituţionale a prevederilor cu privire la postarea pe site şi la trimiterea la ANI a declaraţiilor de avere şi de interese, instituţia a rămas fără pârghii de verificare a averilor demnitarilor şi a funcţionarilor publici.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite