Au făcut degeaba facultatea. Finalul dramatic al telenovelei asistenţilor medicali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotărârea a fost revocată cu un vot împotrivă şi trei abţineri
Hotărârea a fost revocată cu un vot împotrivă şi trei abţineri

Consilierii judeţeni s-au întâlnit înainte de Crăciun şi au decis să revoce hotărârea prin care cei 116 asistenţi medicali din Zalău care au absolvit cursurile Facultăţii de Asistenţă Medicală Generală ar fi urmat să fie încadraţi, de la 1 ianuarie 2012, ca asistenţi cu studii superioare.

Peste o sută de asistenţi medicali din Zalău au primit în Ajunul Crăciunului un “cadou” pe care nu şi-l dorea niciunul: au aflat că nici de la 1 ianuarie 2012 nu vor fi încadraţi pe post ca şi asistenţi cu studii superioare, deşi fiecare dintre ei a absolvit cursurile Facultăţii de Asistenţă Medicală Generală din cadrul Filialei Zalău a Universităţii „Vasile Goldiş” de mai mulţi ani.

Vestea a venit dinspre consilierii judeţeni, care s-au reunit vineri, 23 decembrie, în şedinţă extraordinară şi au revocat hotărârea Consiliului Judeţean din 29 iulie, prin care acceptau să transforme posturile a 116 asistenţi medicali angajaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău în posturi de asistenţi cu studii superioare. Hotărârea din iulie nu a fost luată de bună voie, ci numai după ce, sătui să tot aştepte să fie încadraţi şi remuneraţi conform studiilor, asistenţii au deschis procese în instanţă. Tribunalul Sălaj, instanţa care a judecat dosarele, le-a dat câştig de cauză, obligând Consiliul Judeţean la aprobarea statelor de funcţii întocmite de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău pentru transformarea posturilor reclamanţilor în posturi de asistenţi medicali cu studii superioare. Modificarea ar fi trebuit să se aplice retroactiv, începând cu data 1 decembrie 2009.

În baza acestor hotărâri judecătoreşti favorabile reclamanţilor, Consiliul Judeţean a adoptat hotărârea de transformare a posturilor (cea din 29 iulie), însă a stabilit ca, din lipsa fondurilor aferente, ea să fie pusă în aplicare abia de la 1 ianuarie 2012. Între timp, Consiliul Judeţean a atacat cu recurs toate hotărârile Tribunalului Sălaj. Şi – surpriză – recent Curtea de Apel Cluj a admis toate recursurile, deci a anulat, prin decizii definitive şi irevocabile, deciziile favorabile date de Tribunalul Sălaj.  În aceste condiţii, Consiliul Judeţean a decis să revoce hotărârea care ar fi trebuit să intre în aplicare la 1 ianuarie.

Ioan Mocan, „avocatul” asistenţilor

Singurul care a sărit în apărarea asistenţilor medicali a fost consilierul PDL Ioan Mocan. „Data trecută am stabilit că nu avem buget pentru aceste transformări în 2011, dar am convenit că le vom acorda în 2012. Acum, nu le mai dăm nici din 2012. Eu zic că e păcat, că vom pierde specialişti, pentru că aceşti oameni nu vor rămâne să lucreze aici pentru salariile pe care le iau acum”, a opinat consilierul.

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, a declarat că „legislaţia ne obligă să folosim toate căile de atac existente, iar cum recursurile noastre au fost admise, nu putem păstra această hotărâre”.

“Abia după trei ani salariile ar fi fost mai mari ca acum”

Rodica Mureşan

„Suntem neputincioşi în faţa lor”, ne-a declarat, resemnată, după încheierea şedinţei, Rodica Mureşan, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) - filiala Sălaj. Preşedintele OAMGMAMR susţine că încă nu a primit o motivare din partea instanţei clujene în care să se precizeze de ce s-a dat o decizie diametral opusă de cea dată de instanţa din Zalău, însă spune că, indiferent de motive, nu este corect ceea ce se întâmplă. “Peste tot în Europa asistenţii medicali trebuie să aibă studii superioare. Spre asta tindem şi noi şi va conta că noi, la Zalău, nu îndeplinim această condiţie atunci spitalul va trebui să se acrediteze”, precizează ea. Mai mult, Rodica Marian spune că transformarea acestor posturi nu ar fi implicat, cel puţin deoacamdată, costuri suplimentare. “Abia după trei ani salariile ar fi fost mai mari ca acum”, explică ea.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite