Atenţie la ciuperci! Au apărut primele cazuri de intoxicaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia au început să apară ciupercile prin pădurile Sălajului că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău s-au şi prezentat primii pacienţi cu intoxicaţie cu ciuperci. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al spitalului, Codruţa Puşcaş, în primele zile din săptămână au fost înregistrate teri cazuri, dar "grosul" este aşteptat în weekend.

Ploile din ultima perioadă au dus la apariţia ciupercilor de pădure. N-au întârziat să apară, imediat, şi cazurile de intoxicaţii cu ciuperci. Pentru a evita astfel de situaţii, este bine să respectaţi câteva reguli de bază: nu culegeţi ciuperca dacă nu sunteţi siguri că este comestibilă; culegeţi ciuperca intactă (şi pălăria şi piciorul) pentru a fi mai uşoară identificarea ei; spălaţi-vă bine pe mâini după ce aţi cules ciuperci; nu mâncaţi ciuperci crude, ci numai foarte bine prelucrate termic.

Mergeţi cât mai repede la spital

Dacă nu respectaţi aceste reguli şi ajungeţi să suferiţi o intoxicaţie cu ciuperci, trebuie să mergeţi imediat la spital şi să spuneţi medicilor că este posibil să aveţi o astfel de problemă. Principalele simptome ale intoxicaţiei cu ciuperci sunt greţuri, vărsături, diaree, icter, hemoragii, tulburări neurologice, renale ce se pot finaliza cu comă şi chiar cu moartea. Simptomele apar după un interval cuprins între 15 minute şi 12 ore de la ingestie, în funcţie de tipul de ciuperci mâncat.

În zona noastră există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute), iar numărul acestora creşte de la an la an datorită mutaţiilor genetice.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite