Atenţie la sobe şi la coşurile de fum!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a numărului mare de  incendii, în perioada sezonului rece, cauzate de nerespectarea măsurilor de prevenire la coşurile de fum şi la anumite mijloace de încălzire, ISU „Porolissum” Sălaj precizează că sunt foarte importante respectarea anumitor reguli.

Măsuri de prevenire pentru mijloace de încălzire

Potrivit ISU  „Porolissum” Sălaj,  în această perioadă pentru evitarea unor incendii este interzisă utilizarea instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate; folosirea sobelor cu uşiţe sau cenuşare defecte ori care nu se închid; alimentarea indiferent de situaţie, a sobelor în exces, suprasolicitarea şi supraîncălzirea acestora; aprinderea focului utilizând benzină sau motorină - această practica putând genera, în caz de neatenţie, accidente.De asemenea, este indicat ca sobele să aibă pe duşumea, în faţa uşilor, o tablă metalică cu dimensiunile de 50x70 cm, iar repararea acestora să fie făcută din timp, inclusiv a coşurilor de fum, precum şi vopsirea  acestora cu var, în poduri, pentru a observa eventualele fisuri. Conform ISU Sălaj, depozitarea cenuşii şi a jăratecului se va face în gropi speciale, iar în condiţii de vânt este indicată stingerea cu apă.
Măsuri de prevenire pentru coşuri şi burlane

Potrivit aceleaşi surse, pentru prevenirea incendiilor este indicată izolarea coşurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor şi nu este permis ca în acestea să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului, planşeului, etc.. De asemenea, coşurile  trebuie prelungite deasupra acoperişului cu circa 0,5 - 0,8 metri iar cele de zid trebuie permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate. Este  total interzisă  folosirea coşurilor netencuite iar burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 cm faţă de pereţii de scândură sau paiantă.

Din nefericire în prima jumătate a lunii ianuarie a acestui an s-au înregistrat 4 incendii având ca şi cauză nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor la coşurile de fum, iar în anul 2011 au fost înregistrate 26 de  incendii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite