Atenţie la carnea de porc! Află aici unde poţi face examinarea pentru trichineloză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Direcţei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj recomandă tuturor sălăjenilor să solicite efectuarea examenului trichineloscopic înaintea consumării cărnii de porc. Costul unui astfel de test este de  şapte lei şi se poate realiza la toate circumscripţiile sanitar veterinare din mediul urban şi rural din judeţ.

După cum a explicat Mircea Martin, director executiv al DSVSA  Sălaj,  pentru examinarea trichinoscopică a cărnii de porc, în  municipiul Zalău există trei centre: lângă hotel restaurant „Meseşul” în  piaţa  Astralis şi la laboratorul sanitar veterninar din cadrul DSVSA Sălaj. La toate aceste centre, cei  interesaţi de  efectuarea examenului trichineloscopic se pot adresa zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica. „Aici se va asigura permanenţa, iar în situaţia în care solicitanţii nu vor găsi personalul abilitat pot suna la numărul de telefon afişat la intrare şi în maxim 15 minute, medicul veterinar va ajunge la faţa locului pentru a realiza examinarea”, a precizat Martin. Potrivit acestuia în oraşele Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Jibou, examinarea se poate face  în circumscripţiile sanitar veterinare  aflate în pieţele agroalimentare. În mediul rural, efectuarea examenului trichineloscopic se poate face doar în circumscripţiile sanitar veterinare aflate în  centrele de comună. 

Ce este trichineloza

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat, ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.
Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite