Atelierele de reparaţii încălţăminte din Zalău, „îngropate“ de second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meşterii din atelierele de reparaţii încălţăminte din Zalău se plâng că oamenii preferă marfa ieftină decât să îşi repare pantofii. În magazinele cu produse la mâna a doua, pantofii se vând cu 10 lei, în timp ce reparaţia cea mai ieftină costă 8 lei.

Zălăuanii se uită de două ori în portofel cînd trebuie să îşi cumpere încălţăminte. Scăderea veniturilor îi determină să renunţe la pantofii noi şi scumpi, pe care îi găsesc în magazine, şi să aleagă produse mai ieftine. „Lumea mai mult repară încălţămintea veche, decât să cumpere papuci noi. Cumperi doar strictul necesar”, spune Ana Sacotă, o muncitoare de 49 de ani.

Încasări mici la atelierele de reparaţii

Nici atelierele de reparaţii nu merg bine pe timp de criză. Patronul unui astfel de atelier spune că are lunar, în medie, aproximativ 400 de clienţi, dar se plânge de concurenţa făcută de papucii la mâna a doua, al căror preţ echivalează cu costul unei reparaţii. „Încasările sunt mai slabe decât anul trecut. Ne afectează ăştia cu second hand-urile, de unde oamenii cumpără papuci la 10 lei. De multe ori se plâng că le cer 8 lei pentru capace la papuci. Aici e muncă multă pe bani puţini“, spune Fănică Pop, care lucrează în branşă de 30 de ani. „Cu ani în urmă eram foarte mulţi în Cooperativă şi ne mergea bine. Acum am mai rămas vreo 10 meşteri în oraş. De lucru avem, dar merge destul de rău. Anul acesta avem încasări mai mici ca anul trecut, însă diferă de la o lună la alta“, mărturiseşte meşterul, care este membru al Cooperativei Viitorul SCM.

Cele mai frecvente lucrări sunt cele ieftine: „La bază sunt pantofii scumpi de dame, care-şi pierd foarte repede plachiurile şi vin să le pun la loc”, a explicat nea Fănică. El speră însă că va avea mai mulţi clienţi de acum înainte „Încă nu a început bine criza. Mă aştept să crească totuşi cererea pentru astfel de servicii, după astea, că omul nu o să mai aibă putere de cumpărare”, crede meşterul.

Marfă unicat, la 10 lei

Nici magazinele second-hand nu se laudă cu foarte multe vânzări, comparativ cu anii precedenţi. „Avem marfă de calitate, pantofi din piele de la 10 la 30 de lei. Facem şi reduceri. Înainte mergeau foarte bine vânzările la încălţăminte, acum au mai scăzut”, a declarat Niculina Mărcuş, administratorul unui magazin.

La un alt magazin care vinde încălţăminte uzată, import Anglia, vânzările merg destul de bine, deşi este deschis de curând. „Aici găsesc modele mai frumoase, unicat, de care nu are toată lumea din oraş. Dar în primul rând preţul este foarte bun, în comparaţie cu produsele pe care le găsim în celelalte magazine”, spune Bianca Moldovan, o elevă de 18 ani, clientă a magazinului.


Fănică Pop, pantofar: „Ne afectează ăştia cu second hand-urile, de unde oamenii cumpără papuci la 10 lei”.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite