Artistă din Zalău expune la Viena fotografii din viaţa privată a soţilor Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără din Zalău a realizat 12 lucrări din suprapunerea unor poze personale cu imagini din viaţa cuplului Ceauşescu şi le-a expus în Austria. Imaginile constituie lucrarea de diplomă a Imolei Galvácsy, la absolvirea Şcolii de artă fotografică „FotoK“, din Viena.


Expoziţia sugerează imixtiunea simbolică a cuplului dictatorial în viaţa fiecărui cetăţean obişnuit din România acelor vremuri.


Vernisajul a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, într-o galerie de artă din Viena, oraş în care Imola trăieşte şi lucrează de opt ani. Lucrările sunt expuse într-un spaţiu neconvenţional, un pod vechi, în care pe 12 pânze de mari dimensiuni (200 pe 135 cm) se proiectează non-stop , în mod aleatoriu,  cele 12 lucrări artistice, în fapt, suprapuneri de fotografii vechi de familie din copilăria artistei, cu fotografii din viaţa privată a cuplului Ceauşescu.


Imaginile rezultate îi prezintă, spre exemplu, pe cei doi dictatori, într-o atmosferă degajată, alături de artista din Zalău, într-un colaj realizat printr-o tehnică fotografică specială, deprinsă la Şcoala de artă fotografică „FotoK“ din Viena, acolo unde Imola a absolvit anul acesta, cu o lucrare de diplomă constituită tocmai de aceste lucrări.

Viaţa mea şi ... „ei“

Mesajul pe care, sub genericul „Viaţa mea şi... ei“,  tânăra artistă a vrut să îl transmită numeroşilor vizitatori ai expoziţiei, mulţi dintre ei neavând niciodată vreun contact cu comunismul, a fost, după cum mărturiseşte chiar ea, imixtiunea simbolică a cuplului dictatorial în viaţa oricărui cetăţean obişnuit din România acelor vremuri, deci şi în viaţa „şoimului patriei“ de atunci, Imola Galvácsy.


Pe de altă parte, fotografa spune că a vrut să prezinte şi marea diferenţă dintre viaţa privată a unei familii cu preocupări artistice din Zalău (mama Imolei este profesoară de pian, iar tatăl un cunoscut arhitect) şi absurdul vieţii publice din România comunistă.


Pentru a ilustra şi mai bine atmosfera din acele vremuri, artista a ales ca fond sonor pentru expoziţia sa sonor o înregistrare a emisiunii „Actualitatea Românească“ de pe postul de radio  „Europa liberă“ şi ultimul discurs al lui Ceauşescu, din 21 decembrie 1989.


Lucrează la Primăria din Viena


Imola Galvácsy este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi a unui Master în germanistică la Facultatea de Studii Europene de la aceeaşi universitate. Lucrează la Primăria din Viena, unde se ocupă de derularea unor programe ce vizează integrarea cetăţenilor non – UE şi non-europeni în societatea austriacă. Pe lângă activitatea profesională, are şi mai multe proiecte artistice, având la bază în special pasiunea sa pentru fotografie. Are expoziţii personale şi de grup în Viena şi în Budapesta.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite