Anul celor mai grave infracţiuni din istoria recentă a Sălajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Ghiurca, şeful Poliţiei Sălaj, spune că infracţiunile din 2010 le-au dat mai mult de furcă poliţiştilor sălăjeni
Iosif Ghiurca, şeful Poliţiei Sălaj, spune că infracţiunile din 2010 le-au dat mai mult de furcă poliţiştilor sălăjeni

2010 a fost anul celor mai„ răsunătoare“ infracţiuni comise vreodată în judeţul Sălaj.  Spargerea de Bijuteria Sempati, unică în ultimele două decenii, laboratoarele pentru producerea drogurilor de la Chendremal, tentativa de jaf de la CEC Bank, din Bocşa, sunt câteva din cele mai grave cazuri din acest an.

Deşi, conform informaţiilor primite de la Iosif Ghiurca, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, numărul infracţiunilor produse de la începutul lui 2010 este în scădere cu aproximativ 10 la sută faţă de 2009, anul acesta poliţiştii sălăjeni s-au confruntat cu cazuri mai puţin obişnuite sau chiar neîntâlnite în istoria ultimilor 20-30 de ani în Sălaj.

„Premierele“ anului infracţional 2010

Spargerea de la Bijuteria Sempati, din noaptea de 6 spre 7 octombrie,  din cadrul complexului comercial Silvania, a reprezentat o premieră pentru judeţul Sălaj. Hoţii au reuşit să fure 2,2 kilograme de bijuterii din aur.

Pe lângă valoarea mare a prejudiciului, de peste 230.00 de lei, poliţiştii sunt intrigaţi şi de modul în care au operat spărgătorii. Din cercetări a reieşit că hoţii au rămas ascunşi peste noapte în magazin şi că au reuşit să iasă, fără a declanşa alarma, demontând un geam termopan, coborând pe o terasă de la parter. La mai bine de două luni de la spargerea de la Sempati, poliţiştii sălăjeni n-au reuşit încă să dea de urma hoţilor.

Laboratorul de la Chendremal

Tot în 2010, Sălajul a intrat şi pe harta producătorilor de droguri. Zălăuanii Georgeta Szekely, împreună cu fiul său, George, au produs droguri sintetice în laboratoarele din Gilău şi Chendremal, în valoare de peste 500.000 de euro. În urma descinderilor de la începutul lunii noiembrie, poliţiştii au ridicat mai mult de 60 de kilograme de stupefiante. În momentul de faţă, capii reţelei şi încă patru suspecţi se află în arest, la Cluj.

Un alt caz „răsunător“ s-a petrecut în noaptea de 5 spre 6 noiembrie. Mai multe persoane au încercat să fure banii din bancomatul CEC Bank din Bocşa. Hoţii nu şi-au putut duce planul la bun sfârşit, fiind surprinşi de un localnic care a sunat la 112. Exact la o săptămână distanţă, unul din hoţi a fost prins de poliţiştii bucureşteni, când încerca să fure banii dintr-un ATM din Capitală. „Suspectul a fost depistat şi în  urma probelor pe care le-am obţinut noi. Bărbatul a lăsat în urmă amprente şi mai multe obiecte, de pe care s-au putut preleva probe de ADN“, mai spune Ghiurca.

 „Cazurile ne-au dat mai mult de furcă“

Iosif Ghiurca recunoaşte că 2010 a fost un an mai dificil pentru surbordonaţii săi, care s-au confruntat cu cazuri mai puţin obişnuite pentru judeţul Sălaj.

„Este adevărat că anumite cazuri, precum cel de la Bijuteria Sempati, care a reprezentat o premieră pentru urbea noastră, ne-au dat mai mult de furcă. Dar, până la urmă, pentru fiecare caz în parte există proceduri clare, iar oamenii noştri sunt destul de bine pregătiţi pentru a face faţă acestor situaţii”, explică Ghiurca.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite