Angajaţii Cuprom în grevă: „Noi muncim pentru voi, voi vă bateţi joc de noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 60 de angajaţi ai Cuprom au protestat azi în curtea fabricii
Aproximativ 60 de angajaţi ai Cuprom au protestat azi în curtea fabricii

Aproximativ 60 de angajaţi ai Cuprom au întrerupt astăzi lucrul timp de două ore, între 14.00 şi 16.00, în semn de protest faţă de refuzul conducerii fabricii de a semna un nou contract colectiv de muncă. Protestatarii au purtat afişe pe care erau scrise mesaje precum „Noi muncim pentru voi, voi vă bateţi joc de noi“, sau „Munca nu e o pedeapsă... De ce ne pedepsiţi?“.

Vechiul contract de muncă de la Cuprom a expirat în 31 ianuarie, iar de atunci angajaţii sunt, în lipsa unui nou contract, la mila patronilor. Motivul invocat de conducere – ne explică liderul sindical Ştefan Boroş – este faptul că firma este în insolvenţă şi încheierea unui nou contract ar trebui să se facă abia după aprobarea de către instanţă a unui plan de reorganizare a unităţii. La termenul din 13 octombrie, instanţa a amânat discutarea cauzei, din cauza unor contestaţii, până în 9 februarie. În aceste condiţii, angajaţii se tem că vor rămâne fără contract colectiv şi fără drepturile prevăzute de acesta, până după februarie 2011.


Protestatarii susţin că efectele lipsei unui contract valabil au început să se vadă încă de la 1 iunie, dată după care angajatorul nu le-a mai indexat salariile cu indicele de inflaţie, aşa cum era prevăzut în contractul colectiv de muncă. Ei spun că, din câte au aflat, nu vor beneficia nici de prima de Crăciun şi nici de alte drepturi stipulate în contract. De aceea, muncitorii sunt dispuşi să meargă mai departe cu protestele, până când patronii lor vor accepta să semneze un nou contract. „După minimum cinci zile de la greva de avertisment de astăzi vom putea declanşa greva generală. Noi sperăm, însă, să nu se ajungă aici, pentru că vom continua negocierile“, declară Ştefan Boroş.


De la 2000, la 100 de angajaţi


Cuprom a intrat în insolvenţă în decembrie 2008. Problemele fabricii au apărut însă mai devreme şi s-au concretizat, în timp, prin reducerea numărului de angajaţi de la aproximativ 2.000, la 105 câţi sunt acum. Din cele trei secţii care funcţionau înainte de insolvenţă, acum mai funcţionează doar una, secţia de trefilare, unde lucrează 40 de angajaţi.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite