Andrei Marga la Zalău: Analogie între România de acum şi Germania sub Adolf Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marga la Zalău
Andrei Marga la Zalău

Rectorul Universităţii "Babeş - Bolyai" din Cluj Napoca, profesorul universitar doctor Andrei Marga, s-a aflat ieri la Zalău pentru a susţine o conferinţă pe tema situaţiei actuale a României şi a Europei în contextul "pachetului de crize" prin care trecem, dar şi pentru a-şi prezenta cartea „România actuală (diagnoză)”, apărută la Editura Eikon, Cluj Napoca, 2011.

 
Într-o sală plină de sălăjeni interesaţi să afle ce crede cunoscutul profesor despre situaţia actuală, dar şi despre perspectivele României şi ale Europei, Andrei Marga a explicat mai întâi contextul european în care ar trebui să ne poziţionăm şi noi, ca stat. Încercarea de a poziţiona România în acest context european nu a făcut decât să evidenţieze diferenţele enorme dintre noi şi lumea bună a Europei. "În Europa este caracteristică trecerea prin comunicare, printr-o comunicare nelimitată, a voinţei politice. La noi, asistăm la o guvernare care dă legi prin asumarea răspunderii, ceea ce este total nelegitim. O putere care are o reprezentare de cel mult 24 - 25 la sută dă legi pentru toată lumea. Este foarte grav", este de părere profesorul.

Andrei Marga la Zalău

Andrei Marga a făcut o analogie între situaţia de acum din România, în care puterea votată de o parte relativ mică a populaţiei ia decizii absolute, cu situaţia din Germania de dinaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, când Hitler a preluat puterea.

Andrei Marga sugerează că românii sunt atât de resemnaţi cu ceea ce li se întâmplă încât sunt convinşi că nu mai pot schimba nimic şi, prin urmare, că nu trebuie decât să asiste pasivi la tot ceea ce le rezervă viitorul. "Nu cumva suntem colonizaţi de gândul că ceea ce ni se întâmplă depinde exclusiv de alţii şi că noi nu mai putem face nimic pentru a shimba ceva în viitorul nostru", s-a întrebat retoric el.

Manifestarea de ieri face parte din seria lecturilor publice pentru zălăuani organizate de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi scriitorul Flavius Lucăcel, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria municipiului Zalău.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite