Andreea Vass vrea mai multe femei în funcţii politice importante. Află aici care este acum situaţia în ţară şi în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Vass spune că are în lucru un proiect de lege în acest sens
Andreea Vass spune că are în lucru un proiect de lege în acest sens

Sălăjeanca Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului ministru al României, spune că lucrează la un proiect de lege care să permită o mai bună reprezentare a femeilor la vârful politicii româneşti. În acest moment, în Parlament întâlnim o singură femeie la nouă bărbaţi, cam acelaşi fiind nivelul de reprezentare şi când vine vorba despre funcţii sau demnităţi politice la nivel judeţean.

Potrivit declaraţiei consilierului primului ministru, proiectul de lege, care vizează introducerea unei cote minimale de gen, a trecut deja de faza dezbaterii publice şi a ajuns în cea a promovării politice. Principalul argument al demersului legislativ al Andreei Vass este cel al "egalităţii de şanse, de drepturi şi de tratament, a reprezentării echitabile şi echilibrate a intereselor tuturor". "Nu susţin în ruptul capului inversarea ponderilor, ci echilibrarea lor. Dacă am avea un Parlament cu 90 la sută femei, m-aş întoarce să lupt pentru acelaşi principiu democratic al echilibrului relativ de gen, dar în acest caz ipotetic, în favoarea bărbaţilor", susţine ea.

Referitor la situaţia actuală a reprezentării femeilor în politică, Andreea Paul Vass spune că România se află spre coada clasamentului european din acest punct de evdere. "În Parlamentul României întâlnim o femeie la fiecare nouă bărbaţi şi o preşedintă de Cameră. În Guvern avem o singură doamnă ministră. Doar Malta şi Ungaria ne flanchează îndeaproape pentru a nu cădea şi aici la coada clasamentului european".

Guvernul Năstase - cel mai "bogat" în femei

Potrivit aceleiaşi surse, România se numără printre cele şapte ţări europene cu o singură femeie ministru, alături de Grecia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Estonia, Ungaria. De altfel, în ultimii 22 de ani, din cele 16 guverne aflate la conducere, de-a lungul a cinci guvernări nicio femeie nu a condus vreun minister. Este vorba de primele trei guvernări de după ’89: Petre Roman I şi II (dec. 1989 – iun. 1990 şi iun.-dec. 1990) şi Theodor Stolojan (oct. 1991 – nov. 1992), iar apoi în timpul guvenului V. Ciorbea (dec. 1996 – apr. 1998) şi R. Vasile (apr. 1998 – dec. 1999). Pentru prima dată o femeie deţine funcţia de ministru în timpul guvernării N. Văcăroiu (nov. 1992 – dec. 1996), când Daniela Bartoş preia portofoliul Ministerului Sănătăţii, pentru aproape patru luni, în anul 1996. Cea mai mare prezenţă feminină o regăsim în timpul guvernării lui A. Năstase, în perioada 2000-2004, cu opt doamne ministre.

Din 2008, Roberta Anastase este românca cu cea mai înaltă funcţie în statul român: preşedinţia Camerei Deputaţilor.

Cel mai des câştigat portofoliu de către politiciene este cel al Ministerului Muncii, pe parcursul a 5 guvernări în ultimii 22 de ani: Isărescu, Năstase, Tăriceanu II, Boc V şi Ungureanu.

"În schimb, cinci femei şefe de stat – Finlanda, Lituania, reginele din Marea Britanie, Danemarca, Olanda - şi trei prim-ministre –Germania, Danemarca, Slovacia - hotărăsc soarta statelor europene. Cinci ţări europene - Suedia, Danemarca, Belgia, Cipru şi Ungaria– au ministre ale economiei. În alte patru state - Finlanda, Danemarca, Austria şi Lituania – doamnele conduc finanţele ţării", adaugă ea, completând: "Suedia, statul din UE cu cea mai mare prezenţă a femeilor în Parlamentul Naţional (45 la sută) şi cu 12 femei ministru din 25 de ministere, este printr-o „frumoasă coincidenţă”, statul cel mai invidiat pentru nivelul de bunăstare, politici sociale coerente, echilibru între muncă şi viaţa de familie".

Care este situaţia în Sălaj

Slaba reprezentare a femeilor în funcţii politice se regăseşte şi la nivelulul Sălajului. Astfel, dintre cei 61 de primari din judeţ, doar doi sunt femei (Marina ida Magdolna - la Boghiş şi Rodica Lazăr - la Dragu). În componenţa Consiliului Judeţean găsim doar patru femei - consilier, în timp ce numărul bărbaţilor aflaţi în această funcţie ajunge la 26, iar în Consiliul Local al Municipiului Zalău, doar trei femei reprezintă interesele zălăuanilor, în condiţiile în care sunt, în total, 21 de mandate.

Situaţia sălăjencelor din politică este oarecum salvată de Onorica Abrudanu, care ocupă funcţia de subprefect al judeţului, şi de Daniela Coţa, viceprimarul municipiului Zalău.


 



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite