Andreea Ţicle, ultimul „prefect pentru o zi“, vrea să intre în politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost selectată să fie prefect pentru o zi, în campania cu acelaşi nume organizată de Prefectura Sălaj. A fi prefect, spune Andreea, nu înseamnă doar să ocupi o poziţie înaltă în societate, ci să fii interesat de nevoile şi binele cetăţenilor.

Andreea este vicepreşedinte al elevilor la şcoala pe care o frecventează şi director organizator al activităţilor sportive şi de tineret. Spune că îi place să fie implicată atât în activităţile şcolare, cât şi în cele extraşcolare, care îi sunt de folos şi o ajută să-şi dezvolte abilităţile sociale, manageriale şi cele de leadership.
O atrage ideea de a lucra în domeniul administraţiei publice, acesta fiind şi motivul pentru care s-a implicat în campania Prefecturii. „A fi prefect, după părerea mea, nu înseamnă doar să ocupi o poziţie înaltă în societate, ci mai mult de atât, înseamnă să îţi asumi o responsabilitate mare, să fii interesat de nevoile şi binele cetăţenilor, să conduci serviciile publice“, susţine adolescenta.


„Am calitatea de lider“


I se pare greu să fii prefect. A observat, în turul pe care l-a făcut prin instituţie, că este foarte mult de lucru, un stres continuu,iar ocupaţia respectivă îţi solicită toată atenţia şi resursele. Crede că abilităţile personale pe care le are ar constitui avantaje în exercitarea unei astfel de profesii. Şi asta deoarece, spune ea, are capacitatea de a-şi asuma răspunderea pentru eventualele greşeli şi eşecuri, doreşte să-şi ajute semenii şi să le ofere oportunităţi pentru dezvoltare, are calitatea de lider şi „merge împotriva curentului“.
O experienţă binevenită
Campania respectivă şi oportunitatea de a fi prefect pentru o zi i-au prins bine, deoarece  voia să încerce pe propria piele ce înseamnă să ocupi un asemenea post, pentru a se convinge dacă este făcută pentru aşa ceva. Ori să se gândească la altceva în ceea ce priveşte viitorul ei profesional. Andreea participă constant la concursurile şcolare de matematică, de limbile germană şi engleză. Se implică des într-o serie de proiecte extraşcolare, cum ar fi  „Liderii Mileniului Trei”, Comenius „The European Job Market”etc.

Ce îi place.


Îi place să îmbine utilul cu plăcutul, să citească articole referitoare la cum poţi deveni un lider, articole despre management şi psihologie. Spune că aceste cercetări o pasionează şi îi ocupă aproape tot timpul. I-a plăcut să fie prefect, datorită noilor experienţe. Spune că i-a schimbat percepţia şi nu mai vede lucrurile aşa cum le vedea înainte. Crede că ar trebui să se facă acest gen de campanie nu numai cu liceeni, ci cu toate genurile de oameni.


Ce nu îi place.


Nu consideră că există lucruri care să nu-i placă. Spune că toate experienţele, chiar şi cele mai puţin plăcute, lucrează pentru a ne construi un caracter puternic, astfel încât, „lucrurile despre care credeai că nu-ţi plac ajung să-ţi fie folositoare şi până la urmă să-ţi placă”.

Întrebări şi răspunsuri.


Ai de gând să intri în politică după ce vei termina şcoala?
A.Ţ.:
Politica ar fi una dintre variante. Nu ar fi ceva care să-mi displacă. Totuşi, ca parcurs profesional, m-am gândit să fie ceva legat de matematică.
În urma acestei experienţe, ce înţelegi când vine vorba despre prefect?
A.Ţ.:
Înţeleg faptul că el este cel care reprezintă Guvernul, garantul respectării legii si a ordinii publice la nivel local. Instituţia Prefectului trebuie să redevină modelul spre care celelalte instituţii ale administraţiei locale să privească cu respect, dar şi locul în care cetaţenii au garanţia aplicării legii in mod corect, egal şi eficient, toate acestea având ca efect creşterea siguranţei juridice, patrimoniale şi personale a fiecăruia dintre noi.

Profil.
Născută. 11 martie 1994, Zalău
Studii. Clasa a x-a la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”
Familie. O soră mai mică


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite