Andreea Marin a ales o sălăjeancă pentru Top 10 femei excepţionale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 „Mamă adoptivă” pentru 17 copii cu handicap din Cehu Silvaniei, Elisabeta Nagy a impresionat-o pe Andreea Marin Bănică, venită la Zalău pentru a promova campania „Şcoala Mamelor”.

Mama unui copil cu sindrom Down, Elisabeta Nagy şi-a dedicat viaţa creării unui cadru în care copiii cu astfel de probleme să poată socializa şi să capete minime deprinderi pentru a putea duce o viaţă cât de cât independentă. Aşa a luat fiinţă, în 2000,  Asociaţia Down Sindrom din Cehu Silvaniei, care funcţionează din 2005 şi ca şi centru de zi unde 17 copii cu sindrom Down, autism, tulburări de comportament şi alte afecţiuni grave sunt aduşi zilnic şi implicaţi în activităţi. „Îi învăţăm să se descurce, cât de cât, singuri, facem lucru manual, primesc două mese pe zi. Îi ducem şi în excursii, îi ducem la olimpiade. Părinţii lor sunt destul de săraci şi nu îşi permit să îi ducă nicăieri. Marţea viitoare, spre exemplu, mergem în vizită la Grădina Botanică Jibou”, ne spune ea.

Toate acestea sunt posibile doar prin strădania Elisabetei Nagy, care se zbate atât să-i înveţe pe copii să se descurce singuri, cât şi să facă rost, din donaţii şi sponsorizări, de banii necesari funcţionării centrului. „Este foarte greu, dar nu mă las. O fac în primul rând pentru fetiţa mea, care acum are 29 de ani şi care dacă eu şi soţul meu murim şi este instituţionalizată, mai trăieşte maximum o lună”, mărturiseşte ea.

Elisabeta admite şi că aceşti copii, aşa necăjiţi cum sunt, îi dau foarte multă putere. „Am 65 de ani şi nu am nicio boală. Datorită lor mă simt aşa de bine”, crede femeia.

Au nevoie de un microbuz


Banii care îi primeşte de la diverşi binefăcători o ajută să menţină centrul de zi la limita supravieţuirii, dar nu-i ajungă şi pentru dotări. „Ne dorim să se putem cumpăra o maşină, un microbuz, cu care să îi aduc pe copii în fiecare zi la centru şi să îi duc după-amiaza acasă. Am eu acum un hârb de Dacie, dar nu ştiu câtă vreme ne mai putem sluji de ea”, spune Elisabeta.

 Ajutaţi-o pe Elisabeta să câştige!

Cei care vor să o ajute pe Elisabeta să câştige prima poziţie în topul propus de revista Click trebuie să trimită un SMS la numărul 1399 cu textul „nagy”. Expeditorii SMS-urilor intră în extragerea finală pentru câştigarea unuia dintre cele 10 telefoane LG T310 Cookie. Premiul în bani pus în joc s-ar adăuga la banii strânşi deja de Elisabeta pentru cumpărarea unui microbuz.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite