Ambulanţa Sălaj a fost amendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controalele făcute s-au axat pe numărul de kilometri parcurşi de maşinile Ambulanţei Sălaj
Controalele făcute s-au axat pe numărul de kilometri parcurşi de maşinile Ambulanţei Sălaj

Abia a plecat comisia venită de la Bucureşti să facă verificări, că Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost subiectul unui nou control pe plan local. Distanţele parcurse de maşinile Serviciului de Ambulanţă Judeţean Sălaj au devenit un punct de interes pentru cei care îl finanţează. Din cauza neregulilor constatate, Ambulanţa a fost sancţionată cu o amendă de aproape 23.000 de lei.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj a verificat modul în care Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ)  respectă condiţiile din contractul încheiat între cele două instituţii. Directorul-preşedinte general al CAS Sălaj, Claudiu Bîrsan,a declarat, ieri, că în urma controlului au fost constatate nereguli privind întocmirea jurnalelor de bord pe maşinile Ambulanţei.
„Serviciul nu are organizat jurnalul de bord pe toate autovehiculele, nu este ţinut zilnic, unele jurnale de bord sunt completate superficial”, a explicat Bîrsan. În plus, un număr mare de servicii au fost raportate fără completarea codului numeric personal (CNP) al pacientului. „Lipsa CNP-ului poate fi explicată în cazurile de forţă majoră, cum ar fi accidentele, ori în cazurile în care pacienţii sunt de etnie romă şi nu au acte de identitate”, a adăugat preşedintele CAS.


Amendă de 22. 371 de lei


În ceea ce priveşte neregulile privind păstrarea cu acurateţe a evidenţei privind distanţele parcurse de ambulanţe, Bîrsan a declarat că neîntocmirea jurnalului de bord poate să creeze prejudicii, dar că nu poate estima valoarea totală a acestora. „Noi avem atribuţii pentru a verifica dacă este respectat contractul, celelalte mişcări ale ambulanţelor nu le putem urmări, nu intră în atribuţiile noastre”, a mai spus conducerea CAS Sălaj.
Pentru neregulile sesizate, SAJ Sălaj a primit o sancţiune în valoare de 22. 371  de lei, reprezentând 1% din valoarea contractului. Suma va fi reţinută din plăţile viitoare pe care le va face CAS către Ambulanţă. Serviciul deţine 30 de maşini şi primeşte lunar din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, pentru serviciile prestate, 740.000 - 760.000 de lei.


„Nu pot garanta că nu se cară saci de cartofi“


Doctorul Ioan Cordea, şeful SAJ Sălaj, susţine că există „chei de control” pentru confirmarea unei deplasări, dat fiind că pe fişa de solicitare se notează numărul de înregistrare a pacientului la unitatea de primire a urgenţelor sau CNP-ul. În plus, ambulanţele ies doar cu ordin de deplasare şi cu foaie de parcurs. Necompletarea jurnalului de bord este apreciată drept „neglijenţă” din partea angajaţilor. Referitor la eventuale suspiciuni care ar putea plana, Cordea spune că nu crede că maşinile se folosesc în alte scopuri. „Nu pot spune însă categoric «Nu, nu e aşa». Nu ştiu dacă mâine nu e prins unul cu sacii de cartofi în maşină“, afirmă şeful SAJ Sălaj. Ioan Cordea a mai spus că, deocamdată, sancţiunea financiară nu va fi imputată niciunui angajat.

Comisie de la Minister şi CNAS


În urmă cu aproximativ o lună, o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a verificat aceleaşi aspecte. Potrivit CAS Sălaj şi furnizorului de servicii medicale, raportul comisiei nu a ajuns încă în teritoriu.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite