Alocaţia şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se modifică. Află aici noutăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuantumul alocaţiei şi al indemnizaţiei va fi stabilit în funcţie de valoarea indicatorului social de referinţă
Cuantumul alocaţiei şi al indemnizaţiei va fi stabilit în funcţie de valoarea indicatorului social de referinţă

Cuantumul alocaţiei  şi al  indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului  va fi calculat, începând de anul viitor, în funcţie de valoarea indicatorului social de referinţă. Ministerul Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a lansat în dezbatere publică un nou proiect de lege care stabileşte noi modificări.

Potrivit modificărilor introduse de noul proiect de lege, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii va fi  stabilit în raport cu  indicatorul social de referinţă (ISR), care  în prezent este de 500 de lei, după cum urmează: 0,4 ISR pentru copiii cu vârsta de până la doi ani respectiv trei ani în cazul copilui cu handicap, 0,084 ISR pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi 0,168 ISR pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3  şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.


De asemenea, potrivit proiectului, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR, în timp ce pentru  beneficiarii concediului de îngrijire a copilului de până la doi ani, indemnizaţia lunară nu poate fi mai mică de 1,2 ISR, dar nici mai mare de 2,4 ISR. În proiectul de lege se menţionează şi despre  indemnizaţia acordată pentru  sarcinile multiple. Astfel, cunatumul indemnizaţiei se majorează pentru cu 1,2 ISR pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Proiectele de lege privind acordarea alocaţiei şi indemnizaţiei  de creştere a copilului au fost lansate în dezbatere publică, iar cei care doresc pot trimite sugestii şi propuneri accesând pagina virtuală a MMFPS, secţiunea proiecte în dezbatere – sugestii şi propuneri.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite