Alina Morar, fata din Zalău care a ajuns în lumea bună a modei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A devenit un nume în modă, ca şi desingner, când avea doar 17 ani. Astăzi, la 26 de ani, creează pentru o celebră casă de modă din Belgia, având colecţii la Săptămâna Modei de la Paris şi la evenimentul similar de la Berlin.

Tânăra timidă din Zalău care, în urmă cu nici zece ani, prefera să stea în umbră, tăcută, şi să lase rezultatele ei remarcabile să vorbească de la sine, a ajuns astăzi pe prima scenă a modei europene. Nu ca şi model, şi urmându-şi visul din copilărie: acela de a deveni creator de modă. Şi nu orice creator de modă, ci unul ce face parte dintr-o echipă de creaţie a uneia dintre cele mai prestigioase case de modă din Europa - AF Vandevorst, cu sediul în Anvers, Belgia. A ajuns acolo imediat după ce a absolvit cursurile la fel de prestigioasei 2010  Royal Academy of Fine Arts Antwerp – Specializarea Modă.



Alina povesteşte că pasiunea ei pentru haine o datorează bunicii. „Avea dulapuri magice dosite cu materiale şi rafturi întregi pline cu reviste.  Nu ştiu dacă am moştenit pasiunea sau doar stând în preajma ei mi-am dezvoltat o curiozitate pentru modă. Desenam tot timpul”, îşi aminteşte ea.

„Nu cred că poţi să ai ceva fără să munceşti”

De la dragostea pentru haine moştenită de la bunica până la jobul mult visat de astăzi a fost cale lungă şi multă, multă muncă. „Am ştiut tot timpul ce vreau şi am muncit pentru tot ce am acum. Nu cred că poţi să ai ceva fără să munceşti”, mărturiseşte Alina, povestind cum, neavând o şcoală de specialitate în Zalău, s-a pregătit în designul vestimentar de una singură. „Nu mi-am neglijat studiile pentru că făceam modă. Din contră, în fiecare an am participat la olimpiada naţională de artă (a făcut Liceul Pedagogic – secţia de Sculptură – n.r.), iar tot ce am studiat m-a ajutat să fiu mai bună în modă”, spune ea.

Descoperită de Doina Levinza

Prima care i-a recunoscut talentul a fost cunoscuta creatoare Doina Levinza, care a ales-o pentru o emisiune de la postul naţional de televiziune. Se întâmpla în 2002, iar imediat după aceea au urmat şi premiile internaţionale la concursuri de creaţie vestimentară: 2003 – Beijing , Vladivostok şi Nagoya; 2004, 2005 şi 2006 – Shanghai; 2007 – Miami.

„Dacă aş fi putut să am în România ce am aici, nu m-aş fi mutat”

În Belgia a ajuns în 2008 când, lucru la care aproape că nu îndrăznise să spere până atunci, a fost admisă la Royal Academy of Fine Arts Antwerp, una dintre cele mai prestigioase şcoli de modă din Europa.Asta după ce absolvise, între timp, şi Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca. Dacă experienţa celor patru ani de facultate de la Cluj o consideră „dezamăgitoare”, ceea ce face în Belgia reprezintă pentru Alina un vis împlinit. „Când eram încă în România, visam la jobul pe care îl am acum, visam sa particip la săptămâna modei în Paris. Am îndrăznit să visez, dar am muncit mult ca să îmi fac visul posibil”, spune ea, mărturisind, totuşi:  „Dacă aş fi putut să am în România ce am aici, nu m-aş fi mutat”.

image
image

Ea povesteşte că face parte din echipa de creaţie a casei de modă AF Vandevorst , unde este responsabilă cu cercetarea şi documentarea, dar şi cu designul pentru cele două linii de accesorii ale colecţiilor. Proba de foc pe care o trece, în fiecare an, este participarea , de două ori pe an, la Săptămâna Modei de la Paris, iar o dată pe an, la Săptămâna Modei din Berlin. De altfel, chiar zilele trecute s-a întors din capitala Germaniei, unde a prezentat în faţa lumii bune a modei mondiale colecţia secundară a Casei  AF Vandevorst.

Ce-i place

 Romantică din fire, Alina mărturiseşte că-i place portul cu iahturi pe lângă care trece pe bicicletă în fiecare dimineaţă în drum spre atelier, mirosul ploii, dulceaţa de caise făcută de mama ei, salata de măsline cu busuioc şi multe, multe altele.

 Ce nu-i place

Mult mai rezervată se declară în privinţa lucrurilor care nu-i plac. „Nu-mi plac autobuzele, nu-mi plac oamenii insistenţi, nu-mi place să spăl vase şi, poate mai mult decât orice, nu-mi place deloc să mă trezesc dimineaţa foarte deveme”, spune ea.

Profil
Născută: 30 aprilie 1985, la Zalău
Studii:   2008 - 2010  Royal Academy of Fine Arts Antwerp, Belgia Specializare Moda
Familie:  are o soră mai mică   

Întrebări şi răspunsuri

Te-a ajutat în carieră faptul că ai absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj?

Am avut colegi cu potenţial fantastic, am avut unii profesorii minunaţi dar, trăgând linie, pentru mine experienţa din Cluj a fost dezamăgitoare. Nu spun că nu am învăţat, dar felul în care lucrurile se întâmplau la Cluj nu mi se potriveşte.

 A fost greu să te adaptezi ritmului de lucru din lumea bună a modei internaţionale?

Cel puţin la început, viaţa în academie mi s-a părut extremă. Doi ani nu am făcut nimic altceva decât să muncesc la proiectele de studiu. Nu am avut weekenduri sau vacanţe fără studiu. A devenit un mod de viaţă. Dar este preţul pe care am fost dispusă să îl plătesc pentru a ajunge unde sunt astăzi.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite