Aleşii latifundiari ai Sălajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Zalăului se poate lăuda cu două hectare de teren lângă centura de ocolire, a căror valoare este de aproximativ 200.000 de euro.Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului, Eugen Bălănean, edilul-şef din Jibou şi Seres Denes, deputat UDMR, sunt demnitarii sălăjeni care au în proprietate cele mai mari suprafeţe de teren.

Fie că au făcut agricultură, înainte de deveni primari sau parlamentari, sau că s-au bucurat de moşteniri din partea bunicilor, o parte din aleşii din Sălaj se pot lăuda că au în proprietate zeci de hectare de teren.

Căpîlnaşiu – latifundiarul de lângă centură

Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului, s-a dovedit a fi şi un foarte inspirat investitor imobiliar şi a cumpărat, alături de alţi doi asociaţi, 12 hectare de teren, în imediata apropiere a şoselei ocolitoare a municipiului.

Primarul a cumpărat terenul încă din 2006, când şoseaua era încă la stadiul de proiect. Tranzacţia imobiliară l-a costat numai pe Căpîlnaşiu aproximativ 300.000 de euro, bani pe care primarul i-a luat cu împrumut. Între timp, primarul a vândut jumătate din cele patru hectare, dar a mai rămas cu o datorie de aproape 150.000 de euro.

„Am cumpărat acel teren pentru că, împreună cu soţia mea, ne-am gândit să amenajăm o bază de transport pentru firma pe care o deţinem. Deocamdată, nu am făcut niciun fel de investiţie”, spune Căpîlnaşiu.

Primarul Zalăului mai deţine 2,34 de hectare în localitatea Acâş, judeţul Satu Mare, primite moştenire de la bunicul său, fost prefect al Sălajului în perioada interbelică. Încă aproape un  hectar  a moştenit şi soţia primarului în comuna Hida, iar familia Căpîlnaşiu a mai cumpărat 74 de ari în satul Vânători, comuna Cizer, unde şi-au construit o casă de vacanţă.

Între politică şi agricultură

Omologul lui Căpîlnaşiu din Jibou, Eugen Bălănean, are în proprietate mai mult de 10 hectare cumpărate din 1990 şi până în 2008. Înainte de a primar al urbei de pe Someş, Bălănean s-a ocupat de agricultură şi creşterea animalelor, terenurile fiind cultivate sau folosite ca păşuni.

Cu activităţi agricole se laudă şi Seres Denes, cel mai vechi parlamentar din Sălaj, care reprezintă judeţul în parlament încă din 1992. Din moştenirea lăsată de la părinţi şi de socrii, Seres şi-a trecut în declaraţia de avere aproximativ 8 hectare de teren, toate în comuna Meseşenii de Jos, la 8 kilometri distanţă de Zalău.

„Pe o parte din teren încă mai cultiv porumb şi grâu, iar acasă am o grădină de legume. Ştiu că nu este deloc profitabil, dar continui să lucrez pământul din respect pentru cei care mi l-au lăsat moştenire. Sunt aproape convins că, pe viitor, copiii mei, nu se vor mai ocupa de agricultură”, spune deputatul sălăjean.

Cifră

6

hectare de teren are în proprietate Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite