Alarmant: Unu din trei copii are probleme la coloana vertebrală. Vezi cum poţi depista la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Fundaţiei "Acasă" şi primaurl Radu Căpîlnaşiu au explicat cum funcţionează proiectul
Reprezentanţii Fundaţiei "Acasă" şi primaurl Radu Căpîlnaşiu au explicat cum funcţionează proiectul

Un proces de evaluare a elevilor din şcolile din Zalău a evidenţiat un fapt extrem de îngrijorător: unu din trei copii evaluaţi are o problemă la coloana vertebrală. Procentul este verificat, de altfel, la nivel naţional, cele mai frecvente probleme fiind cifozele şi scoliozele.

Dat fiind faptul că la Centrul de recuperare "Acasă" au ajuns în ultima vreme tot mai mulţi copii cu probleme grave la coloana vertebrală, veniţi de regulă mult prea târziu, când procedurile de recuperare sunt deja tardive, specialiştii de acolo au iniţiat un proces de identificare precoce a acestor cazuri. Este vorba despre un screening al tulburărilor de statică vertebrală în rândul elevilor din şcolile gimnaziale din oraş. Proiectul este susţinut de Primăria Municipiului Zalău, care finanţează procedurile de recuperare a copiilor, în timp de identificarea cazurilor din şcoli de face prin voluntariatul specilaiştilor de la Centrul "Acasă".

Bani de la primărie pentru tratamentul copiilor

„Am hotărât să sprijinim acest program după o serie de întâlniri cu reprezentanţii Fundaţiei Acasă, convinşi fiind de faptul că evaluările medicale şi terapia pentru tratarea afecţiunilor de care suferă copiii sunt absolut necesare pentru copiii din municipiu. Astfel, din bugetul local vom asigura, în fiecare lună, suma de 5860 de lei, pentru programe de terapie oferite de specialiştii Fundaţiei Acasă. Această sumă acoperă terapia pentru 20 de copii/zilnic, dar, dat fiind numărul mare al cazurilor depistate, ne propunem ca pe viitor să suplimentăm bugetul acestui program. Proiectul nostru porneşte de la nevoia soluţionării unei probleme pe care o întâlnim, din nefericire, tot mai des – limitarea accesabilităţii la serviciile medicale de recuperare pentru copiii cu probleme psiho-motorii, osteo articulare sau tulburări de statică verteberală", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Radu Căpîlnaşiu.

 35 la sută dintre copii au probleme la coloană

Specialiştii Fundaţiei Acasă au început evaluările de aproximativ două săptămânii, primii luaţi în vizor fiind elevii din clasele a VIII-a de la şcolile "Simion Bărnuţiu" şi "Gheorghe Lazăr". Primele rezultate sunt, din păcate, de-a dreptul îngrijorătoare. Astfel, din 198 de copii consultaţi deja, 72 au fost depistaţi cu cifo-scolioze, adică nu mai puţin de 35 la sută. Procentul este confrimat şi la nivel naţional, un studiu făcut în urmă cu trei ani în judeţul Constanţa finalizându-se cu acelaşi rezultat.

Programări după principiul "primul venit, primul servit"

Potrivit informaţiilor primite de la Leontin Băbţan, managerul general al Fundaţiei Acasă, dar şi de la medicul Ioana Rotar, directorul medical al centrului, evaluarea copiilor se va face în fiecare şcoală din municipiu, conform unui program dinainte stabilit cu directorii instituţiilor de învăţământ, iar părinţii elevilor care vor fi diagnosticaţi cu deficit motor  vor primi o scrisoare în care vor fi prezentate problemele care s-au evidenţiat la evaluare şi, totodată, recomandarea de a se adresa unui medic specialist pentru finalizarea diagnosticării şi stabilirea programului de terapie. Băbţan a subliniat că părinţii nu sunt limitaţi în alegerea specialistului sau a locului de recuperare la Centrul "Acasă", ei putând opta pentru orice medic ori centru de recuperare doresc. Avantajul de a urma tratamentul de recuperare la Centrul "Acasă" constă, însă, în gratuitatea lui pentru copii, însă în baza unei programări. După cum a explicat managerul, programările se vor face după principiul "primul venit, primul servit", aşa că părinţii care au un diagnostic conformat de un medic ortoped e bine să se grăbească să facă programarea, întrucât la această vârstă timpul este esenţial.

Potrivit medicului Ioana Rotar, proiectul îi va cuprinde pe elevii din clasele IV - VIII, vârsta de 10 - 14 ani fiind cea la care apar cel mai frecvent aceste probleme. Părinţii celorlalţi copii ori a celor care se încadrează în acest ecart, dar nu doresc să aştepte sosirea specialiştilor în şcoală deoarece au observat deja o problemă de statică la copil, sunt sfătuiţi să apeleze cât mai repede la un specialist.

96 de cazuri depistate în afara screeningului în ultimele şase luni

În evidenţa Centrului Acasă  se găsesc 197 de cazuri cu domiciliul în Municipiul Zalău, din care 96 de cazuri noi depistate în primele şase luni ale anului 2011. Peste 20 la sută din cazurile nou diagnosticate sunt luate în tratament tardiv, după o perioadă de evoluţie de 2-4 ani, când expectanţa rezultatelor terapeutice favorabile este minimă. Două din cazurile nou diagnosticate au indicaţie chirurgicală.

Toate studiile efectuate pe plan naţional, au arătat că majoritatea deformărilor de coloană vertebrală sunt funcţionale, respectiv defecte de postură (atitudine cifotică/ scoliotică), pentru care supravegherea (dispensarizarea), corecţia posturală şi kinetoterapia conduc la regresie, previn evoluţia nefavorabilă către structuralizare şi creează premisele unei creşteri normale şi ale unei dezvoltări fizice armonioase. Indicaţia terapeutică şi programul terapeutic trebuie să ţină cont de cauza, gravitatea şi riscul evolutiv al tulburării de statică vertebrală. Tratamentul trebuie să se întindă pe o perioadă lungă, până la terminarea creşterii sau chiar mai mult, trebuie să fie strict supravegheat şi permanent adaptat rezultatelor obţinute şi perioadei restante de evoluţie. Această modalitate terapeutică nu poate fi realizată în momentul de faţă din cauza restricţiei impuse prin normele cadru ale asistenţei medicale româneşti, practic copiii revin pentru tratament de cel mult două ori pe an, câte 10 zile.
   

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite