Alarmant: Elevii din Sălaj, transportaţi la ore cu microbuze fără licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele 57 de microbuze verificate, doar 12 aveau licenţă pentru transport persoane – spune Cornelia Silaghi, şeful agenţiei Sălaj a ARR. Primăriile şi şcolile au fost notificate să nu circule cu microbuzele până la intrarea lor în legalitate.

În urma unui control făcut la sfârşitul anului trecut de Autoritatea Rutieră Română (ARR) – Agenţia Sălaj la microbuzele şcolare existente în judeţ a rezultat faptul că peste trei sferturi dintre acestea circulă fără documente cerute de legislaţia în vigoare. Mai exact, după cum explică şeful agenţiei, Cornelia Silaghi, le lipseşte licenţa pentru tranport persoane pe care primăria sau şcoala ce le deţine ar fi trebuit să o obţină de la ARR, iar şoferii nu au atestat profesional pentru transport persoane, ce poate fi obţinut numai de către cei care au permis de conducere categoria D şi care urmează un curs de specialitatefinalizat printr-un examen.

Potrivit Corneliei Silaghi, din 57 de microbuze verificate, doar 12 aveau licenţa de transport cerută de lege. Pentru celelalte 45 , ARR a trimis notificări la fiecare primărie şi şcoală aparţinătoare, prin care cei responsabili erau informaţi că nu au voie să pună în circulaţie microbuzele respective până când îşi vor obţine documentele necesare. „24 de şcoli şi primării au venit, în urma notificării, şi şi-au reglementat situaţia. Sunt, însă, alte 22 care încă nu şi-au obţinut licenţele”, precizează şeful agenţiei.

Primăriile şi şcolile riscă amenzi de 20.000 de lei

Chiar dacă a admis că, deşi au circulat şi până acum fără aceste documente, nu a fost aplicată nicio amendă, Cornelia Silaghi avertizează că primăriile sau şcolile ale căror microbuze vor fi prinse circulând fără licenţă vor fi amendate cu 20.000 de lei. În plus, li se vor ridica şi plăcuţele de înmatriculare iar dreptul de utilizare se suspendă pe o perioadă de şase luni.

Este treaba primăriilor

Inspectorul şcolar general Ioan Abrudan spune că sarcina obţinerii acestor documente revine exclusiv primăriilor. „Inspectoratul Şcolar a predat aceste microbuze primăriilor, prin procese verbale în care se specifica clar că le revine obligaţia, pe de-o parte, de a asigura şofer, iar pe de altă parte, de a obţine toate documentele necesare funcţionării“, precizează Abrudan, adăugând că, în perioada următoare, va dispune şi o inspecţie tematică în şcoli pentru a vedea care este situaţia cu aceste acte. „Pentru primăriile care trimit microbuzele fără licenţă, în caz de accident consecinţele sunt majore”, explică Abrudan principalul motiv pentru care autorităţile ar trebui să se grăbească să-şi rezolve situaţia.

  OK din punct de vedere tehnic

Din punct de vedere tehnic, microbuzele care îi duc pe elevii sălăjeni la şi de la şcoală sunt ok. Afirmă asta Ionel Dumuţa, şeful RAR Sălaj, instituţie ce a verificat, în aceeaşi perioadă, microbuzele şcolare, însă din punctul de vedere al stării lor tehnice.  „Sunt maşini noi, în mare parte, de aceea mari probleme nu au”, precizează Dumuţa.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite