Ajutoarele sociale şi indemnizaţia de creştere a copilului vor fi suspendate pentru cei care nu-şi plătesc taxele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prestaţiile sociale vor fi suspendate pentru beneficiarii care nu achită la timp impozitul la bugetul local
Prestaţiile sociale vor fi suspendate pentru beneficiarii care nu achită la timp impozitul la bugetul local

Beneficiarii de prestaţii sociale, inclusiv beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului,  riscă să nu mai primească timp de cinci luni consecutiv contravaloarea acestora în cazul în care nu-şi achită la timp datoriile faţă de bugetul local.

Guvernul a aprobat OUG care modifică și completează unele acte normative ce reglementează acordarea de beneficii de asistență socială. Astfel, persoanele care primesc beneficii sociale și nu plătesc taxele și impozitele locale li se vor suspenda pentru o perioadă de cinci luni plata ajutoarelor şi indemnizaţiilor. Potrivit unui comunicat de presă postat pe siteul Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale,  beneficiarii venititului minim garantat, ai alocaţiei de susţinere a familiei şi  ai indemnizaţiei de creştere a copilului, care nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale, pot fi suspendaţi din plată pe  o perioadă de până la cinci luni. Aceştia vor reintra  în plată în momentul în care fac dovada achitării taxelor şi impozitelor locale, urmând să primească şi suma cuvenită pe perioada suspendării.
În actul normativ, s-a introdus  şi sancțiunea de suspendare a alocaţiei pentru susţinerea familiei în situația în care titularul nu depune în termen declarația pe propria răspundere în vederea menținerii acordării acestui drept. „Scutiţi” de orice penalizare sunt  beneficiarii de alocaţii de stat pentru copii.
 
Ordonanţa mai prevede că toate beneficiile sociale vor fi raportate la indicatorul social de referinţă care în prezent are valoarea de 500 de lei. Guvernul asigură că noua modalitate de calcul nu duce la scăderea prestaţiilor sociale. Acestea rămân la acelaşi nivel reglementat în prezent. În schimb, prestaţiile nu vor putea fi modificate, decât printr-o schimbare a Indicatorului Social de Referinţă (ISR). Orice modificare a  ISR va duce, implicit, la modificarea  tuturor prestaţiilor sociale.

ALOCAŢIA DE STAT PENTRU COPII
 
   Cuantumuri actuale    Cuantumuri exprimate în ISR      

       42 lei  - 0,084 ISR - 42 lei      
       84 lei (copil cu handicap)  -  0,168 ISR - 84 lei      
      200 lei (copii 0 –3)   -   0,4 ISR - 200 lei     
 
VENITUL MINIM GARANTAT

 
Cuantumuri actuale    Cuantumuri exprimate în ISR      

25 lei persoana singură    0,25 ISR = 125 lei      

225 lei  familiile formate din 2 persoane    0,45 ISR = 225 lei      

313 lei familiile formate din 3 persoane    0,63 ISR = 313 lei      

390 lei familiile formate din 4 persoane    0,78 ISR = 390 lei       

462 lei familiile formate din 5 persoane    0,93 ISR = 462 lei       

câte 31 lei pentru fiecare altă persoană     0,062 ISR = 31 lei     

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite