Află totul despre înscrierea în clasa pregătitoare la şcolile din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clasele pregătitoare vor funcţiona la şcoală, nu la grădiniţă
Clasele pregătitoare vor funcţiona la şcoală, nu la grădiniţă

Peste mai puţin de două săptămâni, în şcolile din Zalău şi din judeţ începe înscrierea copiilor în clasele pregătitoare, respectiv în clasele I. Pentru a şti pentru care dintre cele două clase sunt pregătiţi copiii lor, părinţii îi pot duce săptămâna aceasta la evaluare, în cele 16 centre organizate la nivelul judeţului.

În Zalău sunt şapte centre, care vor funcţiona la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie (în incinta Inspectoratului Şcolar), Şcoala "Mihai Eminescu", Şcoala "Simion Bărnuţiu", Şcoala "Iuliu Maniu", Şcoala "Gheorghe Lazăr", Liceul Sportiv "Avram Iancu" şi Şcoala "Corneliu Coposu". La Şimleu Silvaniei sunt două centre - la Şcoala "Silvania" şi la Şcoala "Horea", două sunt şi la Jibou - la Grupul Şcolar "Octavian Goga" şi la Şcoala "Lucian Blaga", şi tot două şi la Cehu Silvaniei - la Şcoala "Andrei Mureşanu" şi La Şcoala Maghiară.

În mediul rural centre de evaluare vor fi la Grupul Şcolar "Ioachim Pop" Ileanda, Grupul Şcolar "Cserey - Goga" Crasna şi Şcoala Zimbor.

Programul de funcţionare a centrelor este cuprins în intervalul orar 10.00 - 14.00.

Evaluarea se face doar la cererea părinţilor şi în prezenţa lor. Rezultatul evaluării se dă, în mod obligatoriu, pe loc.

Pentru a nu aştepta "la rând", părinţii sunt sfătuiţi să-şi programeze copilul la evaluare, sunând la telefonul gratuit 0 800 816 260.


Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I vor avea loc etapizat, începând din luna martie. Astfel, în perioada 5 - 16 martie  vor fi înscrişi copiii care solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie (de regulă cea mai apropiată şcoală de domiciliu). În perioada 20 - 27 martie vor fi înscrişi cei care solicită înscrierea la o altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, pe locurile libere rămase după repartizarea copiilor din circumpscripţie, iar în perioada 23 - 25 aprilie vor fi înscrişi copiii care au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât cea de circumscripţei, dar nu au fost înmatriculaţi din lipsă de locuri. Tot atunci vor fi înscrişi şi copiii care nu au participat la nicio etapă de înscriere până atunci.

Învăţătoarea de la clasa pregătitoare ar putea duce copiii tot ciclul primar

Potrivit inspectorului şcolar general Ioan Abrudan, la clasele pregătitoare ar putea preda educatoarele din grădiniţe, care rămân prin trecerea clasei pregătitoare la şcoală fără catedră. "Cele mai multe dintre educatoare au dublă specializare educatoare - învăţătoare, aşa că nu ar fi nicio problemă din punct de vedere legal. În plus, din mai şi până în septembrie, când începe şcoala, vor participa la cursuri de formare", explică el.

Important este că, potrivit lui Ioan Abrudan, cadrul didactic care va prelua clasa pregătitoare îi va putea duce pe copii până în clasa a IV-a, inclusiv, nu doar în primul an, aşa cum se spunea anterior. "Depinde şi de unitatea de învăţământ dacă acel cadru didactic va preda până la sfârşitul clasei a IV-a sau doar în timpul clasei pregătitoare", explică el.

În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc 6 ani până în 31 decembrie 2012. În Sălaj, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar, este vorba despre aproximativ 2.700 de copii, pentru care în planul de şcolarizare au fost prevăzute 120 de clase. 27 dintre aceste clase sunt în zalău.

TEL VERDE pentru părinţi 0800 816 260

Părinţii care vor să afle mai multe detalii despre înscriere pot suna la un tel verde va fi disponibil, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00, la Inspectoratul Şcolar. La numărul de telefon 0800 816 260 vor răspunde Melania Gârdan, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie, Adina Mesaroş, coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, şi Claudia Boha, inspector şcolar de specialitate - religie. Cei trei specialişti vor da informaţii părinţilor care solicită acest lucru.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite