Afaceristul timişorean Ovidiu Tender, "executat" de consilierii locali din Zalău pentru o datorie de peste 100.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stânenii au scăpat de grija poluării. Consilierii municipali au votat astăzi retragerea dreptului de concesiune a societăţii SC Tender SA asupra carierei de gips din Stâna. SC Tender SA a concesionat cariera de gips în 2008, însă nu şi-a plătit redevenţele pe 2010 şi 2011, având la primărie o datorie de circa 114.000 de lei. Cariera însă nu a fost niciodată deschisă.

Primăria Zalău a înştiinţat societatea în luna mai 2011 că are o întârziere de plată de 180 de zile a redevenţei pentru trimestrul patru din 2010 şi trimestrele unu şi doi din 2011, în sumă totală 113.933,68 de lei. Conform contractului de concesiune, dacă întârzierea de plată depăşeşte două trimestre, se procedează la retragerea dreptului.

În 2008, primăria a concesionat societăţii comerciale Tender SA o suprafaţă de teren de 164,400 metri pătraţi, în localitatea Stâna (extravilanul municipiului Zalău) pentru activităţi miniere de exploatare a resurselor de gips existente, pentru o perioadă de 20 de ani.

Istoria scandalului


La vremea respectivă, oamenii din localitatea Stâna s-au opus vehement exploatării carierei, temându-se de poluare, localitatea Stâna ajungând cunoscută la nivel naţional din această cauză. S-au organizat şi sondaje de opinie care au dovedit că majoritatea cetăţenilor nu doresc să existe o carieră în exploatare. Au adus şi specialişti care să confirme că o carieră de gips în apropierea satului lor ar fi fatală mediului. Printre aceştia a fost profesor doctor Ioan Puşcaş, care la şedinţa de consiliu din martie 2008 a confirmat că s-ar produce „o catastrofă în cadrul evoluţiei animale şi vegetale”.

Părerea lor nu a fost luată în considerare şi cariera a fost concesionată firmei Tender SA. Însă societatea nu a deschis exploatarea deoarece, potrivit afirmaţiilor unuia dintre reprezentanţii de atunci ai sătenilor, Gheorghe Stanciu, „nu s-au putut rezolva problemele privind proprietăţile şi condiţiile impuse de noi”.

Cariera n-a funcţionat niciodată

Gheorghe Stanciu a afirmat, pentru Adevărul, că cetăţenii au impus condiţia ca infrastructura necesară funcţionării carierei să nu aibă nimic de a face cu satul. „Dacă lucrau, maşinile lor ar fi trebuit să treacă prin sat şi ar fi distrus drumurile şi casele. Astfel că trebuiau să schimbe traseul, pe undeva pe vârful Meseşului, iar costurile ar fi ajuns astfel prea mari. Aşa că au renunţat”, spune Stanciu.

„Eu mă bucur mult. E foarte mare lucru că nu mai pot face nimic aici. Dacă se făcea cariera, ne-ar fi afectat drumurile, ne-ar fi poluat fântânile şi aerul. Eu am semnat atunci împotriva carierei şi foarte mulţi dintre oameni au făcut-o. Nu ar fi putut ei oferi atâtea locuri de muncă şi avantaje care să echivaleze modul în care ar fi dăunat satului”, spune o localnică din Stâna, Veronica Călinici.

Societatea Tender SA aparţine omului de afaceri Ovidiu Tender, care desfăşoară activităţi în domenii precum: energetic, servicii în industria petrolului şi gazelor, prospecţiuni geologice, infrastructură rutieră, imobiliare, agricultură, turism şi aviaţie. Contactat de reporterul Adevărul, în legătură cu retragerea dreptului de concesiune pentru cariera de gips, Ovidiu Tender a spus că nu ştie despre ce este vorba.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite