Adrian Curta - Pictor,om de afaceri,jurist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licenţiat în teologie şi asistenţă socială, respectiv în Drept, el are o activitate bogată atât pe plan profesional, dar şi social.

S-a născut la Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj. Aici şi-a trăit primii 18 ani din viaţă. De mic copil a fost activ atât pe plan şcolar, sportiv cât şi social. În clasa a V-a, Adrian Curta juca fotbal şi era prezent cu şcoala la toate campionatele şi concursurile dintre şcoli din judeţ, un hobby pe care l-a păstrat şi astăzi. Între timp, în paralel cu studiile liceale de la fostul Liceu Industrial din Şimleu Silvaniei, actualmente Liceul „Iuliu Maniu“, a urmat şi cursurile de pictură de la Şcoala de Arte din Zalău. Iubea arta, dar era pasionat şi de sport şi teologie.

I-a desenat pe politicienii din regimul Ceauşescu

„Am făcut zeci de picturi şi desene în grafică pentru şcoală. Eu eram cel care decora holurile şi sălile profesorale, respectiv cabinele din şcoală. Îi desenam pe Eminescu şi pe ceilalţi poeţi, dar şi pe foştii politicieni de pe vremea lui Ceauşescu. Multe lucrări, în special cele de cultură, mai sunt şi astăzi în şcoală“, povesteşte Adi.

În timpul liceului, a participat şi la numeroase concursuri şi olimpiade de istorie, română şi geografie, obţinând locuri de top la nivel judeţean, calificarea la faza naţională fiind pe vremea respectivă făcute după apartenenţa religioasă.

12 ani de trai şi experienţe la Oradea

Iubind şi teologia la fel de mult ca arta, după liceu a dat admitere la două facultăţi, pe care le-a urmat în paralel la zi, la Oradea: Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială, respectiv Facultatea de Drept. La Oradea a mai stat opt ani după terminarea studiilor, timp în care a lucrat trei ani ca şi jurist la o firmă elveţiană, a fost timp de un an preşedintele unei asociaţii a oamenilor de afaceri, respectiv a fost directorul şi juristul unui orfelinat din oraş.
Tot aici şi-a cunoscut şi soţia, care era studentă la aceleaşi facultăţi ca şi el. S-au căsătorit în 1997, iar în 2002, când era şi director la orfelinat, au adoptat un copil. „Soarta a făcut ca în aceeaşi zi în care s-a aprobat adopţia, soţia a rămas însărcinată. Acum avemt trei copii frumoşi pe care îi creştem împreună, în Satu Mare”, spune Adi.

Face vitralii pentru toată Transilvania

După experienţa de la orfelinat, Adrian a început să facă pasiune şi mai mult pentru activităţile din domeniul social şi s-a implicat în diferite proiecte. Între timp, el s-a asociat într-o firmă de vitralii, iar în 2004 s-a mutat la Satu Mare împreună cu familia pentru a dezvolta societatea pe un plan încă neexploatat. Am venit la Satu Mare deoarece acum şapte ani piaţa sătmăreană nu avea nicio firmă care să fabrice vitralii originale şi am considerat că merită investiţia. În plus, aveam aici un prieten alături de care am înfiinţat Asociaţia pentru Formarea Comunităţii Creştine”, spune Adrian.


Întrebări şi răspunsuri

ADS: Ce activităţi desfăşuraţi pe plan social?

A.C.: Împreună cu asociaţia înfiinţată în 2006, am derulat programe pentru tineri prin care ofeream consiliere profesională, orientare în carieră, îi ajutam pe tineri să socializeze, făceam jocuri de autocunoaştere, iar în momentul de faţă derulăm programul Big Borther-Big Sister, prin care copiilor de la orfelinate şi centre de plasament le oferim un sprijin moral şi un prieten adult.

ADS: Care este sfatul tău în privinţa unei educaţii bune a copiilor?

A.C.: Cel mai important lucru este ca un părinte să-l facă pe copil să simtă că este iubit, deoarece simplele vorbe nu sunt suficiente. Împreună cu soţia ne creştem copiii pe principiul de 3R: relaţia şi regulile fac ca un copil să fie responsabil. Dacă nu există relaţie cu el sau nu sunt reguli în familie, copilul fie va deveni iresponsabil, fie prea rebel.

Ce-i place:

Îi place să joace fotbal, să petreacă timp cu familia şi prietenii, să se joace cu copiii şi să poarte discuţii pe teme religioase.

Ce nu-i place:

Nu-i place că foarte mulţi oameni nu au spirit întreprinzător, nu-i plac oamenii leneşi şi nici să lenevească şi nu suportă indivizii care cred că le ştiu pe toate.

PROFIL
Născut: 9 iulie 1973, Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj
Familie: Căsătorit, are trei copii
Educaţie: Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială; Facultatea de Drept din Oradea; masterand la Colegiul Wheaton din Wheaton City, Illinois, SUA, domeniul teologiei şi managementului.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite