Adăpostul de la stat este plin ochi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul serviciu din municipiul Zalău care le oferă un adăpost persoanelor fără locuinţă funcţionează la capacitate maximă.. Dacă vara trecută, adăpostul de noapte avea 10 -15 clienţi, anul acesta numărul beneficiarilor s-a dublat. Tinerii sunt mulţumiţi de condiţiile de trai de aici.

Centrul Social de Urgenţă (CSU) Zalău are o capacitate de 60 locuri, fiind structurat pe trei tipuri de servicii: adăpostul de noapte pentru oamenii străzii (25 locuri), serviciul de găzduire temporară pentru persoane/familii aflate în situaţie de risc social-violenţă domestică, familii care şi-au pierdut locuinţa etc.- (15 locuri) şi locuinţe provizorii pentru tinerii ieşiţi din centre de plasament (20 de locuri).


Pe lângă adăpost, beneficiarii incluşi în cele trei servicii primesc două mese gratuite pe zi, asistenţă medicală de bază, consiliere şi sprijin în formarea deprinderilor pentru o viaţă socială autonomă.


Locurile de la stat sunt ocupate


Cel mai vechi serviciu este adăpostul de noapte, cu o capacitate maximă de 25 de locuri, care le oferă găzduire pe timp de noapte adulţilor ce locuiesc pe străzile municipiului. Darius Porumb, administratorul CSU, afirmă că de la începutul anului, numărul celor care solicită adăpost a crescut cu 25 la sută, şi s-a dublat faţă de vara trecută: „Iarna trecută, am căutat oamenii de pe stradă care riscau să îngheţe şi i-am adus în centru”, spune administratorul.


Duşul este obligatoriu la intrarea în instituţie şi nu sunt primite persoanele care au consumat alcool. 


La fel de solicitat este serviciul de găzduire pentru tineri ieşiţi din instituţiile de ocrotire la vârsta majoratului. Camerele sunt curate şi frumos amenajate, au baie şi bucătărie proprie şi se gospodăresc singuri. În fiecare cameră există un calculator racordat la internet.


La centru au găsit nu doar casă unde pot să se pregătească pentru o viaţă pe cont propriu, ci şi o adevărată familie. Altfel, ar fi ajuns din plasament direct în stradă.


Nouă dintre cei 29 de beneficiari au încheiat contract individual de muncă. Din banii câştigaţi, cheltuiesc lunar doar 30 la sută, diferenţa fiind capitalizată într-un cont personal de care vor beneficia la ieşirea din sistem.


„Nu vreau să plec de aici în veci”


Emilia Ana Boldijan , de 24 de ani, provine de la fosta Şcoală profesională „Meseşul” Zalău. Familia ei este împărţită prin ţară sau străinătate. Locuieşte în centru de aproape un an şi jumătate şi se mândreşte cu suma pusă „la saltea”, 1.700 lei, din salariul ei. „Nu vreau să plec de aici în veci. Am făcut dansuri, cursuri de croitorie şi acum am un loc de muncă, am şi legitimaţie”, mărturiseşte tânăra.


Pe timpul verii, sunt găzduiţi 14 tineri proveniţi de Complexul de servicii sociale din Şimleu Silvaniei, care urmează cursuri de pregătire profesională. Florin Covaci, de 19 ani, şi Viorel Gruia, de 18 ani, vor să se facă tâmplari. Sunt în ultimul an la şcoala profesională din Şimleu. Au venit pe perioada vacanţei pentru un curs de tâmplărie. Cei doi spun că la adăpost au găsit un trai decent şi un loc de unde s-ar putea integra în societate.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite