Acceptat de cinci universităţi britanice, Sebastian Orţan a ales să rămână să studieze în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acceptat de toate cele cinci universităţi britanice la care a aplicat, tânărul de 19 ani din Zalău şi-a schimbat planurile: va urma o facultate la Cluj.

Foarte modest, Sebastian Orţan spune că, deşi a fost acceptat la cele cinci universităţi la care a trimis cereri de înscriere, nu doreşte să mai plece. „Să zicem că am o variantă mai bună la Cluj, unde, pe lângă facultate, voi putea să lucrez ca să mă întreţin. Voi merge probabil La Universitatea Babeş-Bolyai sau la Politehnică, unde am intrarea aproape garantată“, susţine tânărul de 19 ani. Sebastian deja lucrează, cu toate că încă nu a terminat liceul, ca programator web la o companie. Informatica a fost pasiunea lui de o viaţă, rezultatele deosebite la concursurile judeţene, interjudeţene şi naţionale fiind ceva obişnuit pentru el.

În fiecare an, la olimpiadă

Spune că aproape toată viaţa i-a fost conturată de pasiunea pentru computere. Îşi punea întrebări despre lumea computerelor înainte să şi le pună pe cele despre lumea oamenilor. Ca rezultat, curiozitatea l-a împins să exploreze diferite domenii ale informaticii, cel mai atras fiind de programare. A început să înveţe programare încă din clasa a patra, la Palatul Copiilor şi, în timp, şi-a dat seama că asta doreşte să facă în viaţă. În timpul liceului a participat la olimpiadele de informatică în fiecare an, calificându-se de fiecare dată la faza naţională şi aducând rezultate acasă. Spune că frumuseţea acestui domeniu constă în faptul că nu te poţi plictisi niciodată.

Se simte bine ajutând


Dincolo de implicarea sa în lumea computerelor, spune că şi-a ajutat mereu prietenii atât în probleme informatice, cât şi în probleme de viaţă. Se simte bine ajutând şi implicându-se în viaţa comunităţii, de aceea s-a înscris în Consiliul Local al Tinerilor. Este, de asemenea implicat şi în activităţi culturale, în cercuri literare şi voluntariat. Consideră că, orice am alege în viaţă, în primul rând trebuie să învăţăm să fim umani. Spune că, deoarece petrece atâta timp în faţa computerului, încearcă să compenseze acest lucru prin dobândirea de perspective multiple. A devenit astfel interesat de multe alte discipline, cum ar filosofia, psihologia, relaţiile interumane, sănătatatea şi altele.
Sebastian are o atitudine pozitivă şi multă disponiblitate pentru efort susţinut.  Timp de trei ani la rând a fost liderul echipajului care a reprezentat Sălajul la concursul naţional „Cultură şi civilizaţie europeană“ unde a obţinut mereu un loc fruntaş.

Ce îi place.

Tânărul spune că îi place să înveţe lucruri noi şi să descopere oameni interesanţi cu care să poată schimba idei despre lume şi computere. Îi place să călătorească şi să-şi facă prieteni.

Ce nu îi place.

Spune că nu-i place să nu-i placă ceva. Încearcă să scoată tot ce-i mai bun din lucruri şi să vadă partea plină a paharului. Încearcă să ignore ce-i rău în jurul său. Se miră întotdeauna când ajunge pe primul loc, ca şi când această poziţie nu i s-ar cuveni.


Întrebare şi răspuns.

Dacă ignori aspectele neplăcute ale vieţii, înseamnă că nu doreşti să te implici într-o schimbare?
S.O.: Sunt o persoană foarte tolerantă. Această toleranţă am construit-o în timp. Asta nu înseamnă că nu am momente în care mi-e greu să tolerez unele lucruri. Vreau să schimb lucrurile care nu-mi plac, însă nu vreau să mă las afectat de ele, să sufăr din cauza lor.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite