Absolvenţii “perfecţi” de la Colegiul Naţional Silvania. Vezi aici imagini cu absolvenţii de 10 şi povestea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce mediile absolvenţilor de anul trecut, când 36 au terminat cu 10, au fost considerate un soi de record pentru învăţământul din Sălaj şi chiar din ţară, promoţia de anul acesta vine cu propriu record: opt absolvenţi cu zece pe line în tot liceul, faţă de „numai“ trei anul trecut.

Din cei 255 de tineri care au absolvit săptămâna aceasta cei patru ani de liceu la Colegiul Naţional „Silvania“ din Zalău, nu mai puţin de 27 au terminat clasa a XII-a cu media 10. Dintre ei, opt au reuşit aceeaşi performanţă şi în clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, astfel că au absolvit nu doar clasa a XII-a, ci tot liceul cu media 10.

Directorul colegiului, Vasile Bulgărean, susţine că aceste medii ce pot părea ireale au fost obţinute de absolvenţi pe merit şi nu sunt rezultatul umflării notelor sau a indulgenţei profesorilor de aici. „Este o generaţie foarte, foarte bună, fapt confirmat şi de rezultatele la concursurile naţionale şi internaţionale obţinute de aceşti copii”, spune el, adăugând că motivul pentru care doar la acest liceu din judeţ se obţin astfel de rezultate este faptul că „de la an la an, tot mai mulţi dintre cei mai buni elevi de clasa a VIII-a din Sălaj vin aici. Şi când ai cei mai buni copii dintr-un judeţ întreg, poţi să ai şi astfel de rezultate”, declară directorul.

Bulgărean mai spune că, la fel ca şi anul trecut, „scorul“ a fost ridicat de clasa de filologie, care a dat opt din mediile de 10 din clasa a XII-a şi patru dintre mediile maxime pe toată durata liceului, clasă care, prin natura profilului ar fi fost „avantajată la curriculă”. Mai exact, lipsa din orar a unor discipline considerate mai dificile, ca matematica ori fizica, materii care nu sunt studiate în ultimele clase de cei de la filologie, le-ar da un avantaj faţă de restul elevilor.

Dar sunt şi absolvenţi de la alte profile care au reuşit, chiar şi cu matematică, fizică şi chimie în orar, să aibă numai medii de 10. Este şi cazul Claudiei Pop, de la Ştiinţe ale Naturii (XII G), tânăra care a început în clasa a IX-a cu participări la olimpiadele internaţionale şi nu s-a mai oprit până a terminat liceul. Dacă în primii doi ani de participare la faza internaţională a concurat (şi a venit de fiecare dată acasă cu medalii) la „Ştiinţe pentru Juniori” , un concurs ce face apel la cunoştinţe de chimie, fizică şi biologie, în ultimii doi ani s-a axat pe chimie, sugerând şi cariera pe care, între timp, a ales să o urmeze: farmacia. Şi nu oriunde, ci la Cambridge, Marea Britanie, unde a fost acceptată încă de anul trecut.

image

Despre mediile ei de la şcoală, Claudia spune că au fost posibile graţie ambiţiei ei, dar şi unei remarcabile capacităţi de memorare. „A fost şi foarte multă muncă, pentru că am venit din şcoala generală cu medii numai de 10 şi voiam să mă menţin la fel şi în liceu. Dar m-a ajutat mult şi memoria mea foarte bună, fără de care nu făceam faţă având în vedere că am lipsit destul de mult de la şcoală (din cauza concursurilor la care a participat – n.r.) şi am avut tot timpul foarte mult de recuperat“, explică ea.

De trei ori olimpică naţională la fizică şi de două ori la matematică, Laszlo Alma este încă un exemplu că se pot lua numai note de 10 şi dacă ai ore de matematică şi fizică în fiecare zi. Ea a absolvit într-o clasă de matematică – informatică şi spune că secretul ei, datorită căruia a reuşit să fie de 10 la toate materiile, este firea ei curioasă.

image

„Sunt interesată de tot, de aceea am fost atentă mereu la toate orele. E-adevărat, unele mi-au plăcut mai mult, în funcţie de cât de mult mi-a plăcut profesorul, personalitatea lui, dar am fost permanent interesată să învăţ tot“, spune ea. Deşi cu media ei ar intra fără emoţii la orice facultate la care admiterea se face pe bază de concurs de dosare, Alma îşi încearcă norocul la universitate cu „mâinile goale“: ea va da examen de admitere la Medicină, la Cluj, mediile sale din liceu neavând nici o relevanţă în media de admitere.

Nici pe Mădălina Câmpean, din clasa XII C (matematică – informatică intensiv informatică) nu o ajută la admitere faptul că a terminat liceul cu 10. Ea va da în această vară admitere la Facultatea de Arhitectură, din Cluj, unde se intră tot pe bază de examen.

image

Despre modul în care a reuşit, fiind şi la un profil atât de greu, să aibă numai medii de 10, Mădălina spune că „de vină“ a fost ambiţia: „Am vrut să-mi demonstrez mie că pot. Mie, nu altcuiva“, explică ea. Tânăra recunoaşte că nu a fost deloc uşor şi că această... demonstraţie i-a răpit aproape tot timpul pe care şi l-ar fi putut petrece cu prietenii.

De două ori olimpică naţională la limba engleză şi de două ori la psihologie, Paula Stroian, din XII I (Filologie) spune că secretul reuşitei ei este perseverenţa. „Şi nu se leagă atât de timpul investit, cât de capacitatea de concentrare pe care o ai“, explică ea.

image

Media ei perfectă o va ajuta să intre, fără probleme, acolo unde îşi doreşte, şi anume la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş – Bolyai“ din Cluj Napoca.

Mădălina Hăşmăşan, o altă absolventă de 10 din XII I, îşi doreşte să devină avocat, aşa că se va înscrie la Facultatea de Drept din Cluj. A fost olimpică naţională la limba română, limba latină, istorie şi spune a reuşit să aibă 10 pe linie datorită ambiţiei ei, dar şi favorizată de profilul ales.

image

„Fiind la filologie, nu ai atâtea teme, deci ai mai mult timp liber, mai multă libertate pentru a învăţa ceea ce te interesează şi e important pentru tine“, explică Mădălina, concluzionând că, pentru ea, liceul a fost „o perioadă plină, cu foarte multă muncă. Dar a meritat”.

O carieră juridică îşi doreşte şi colega ei, Cristina Feşteu, care a ales tot Facultatea de Drept din Cluj. În privinţa rezultatelor ei din liceu, Cristina spune că acestea s-au datorat interesului, muncii şi voinţei ei de a învăţa.

image

„M-am gândit că dacă tot am reuşit să intru la cel mai prestigios liceu din judeţ, merită să îmi dau toată silinţa“, povesteşte ea.

Singurul băiat din cei opt absolvenţi „perfecţi“ de la CNS, Alexandru Goron spune că a obţinut numai medii de 10 muncind cu pasiune. „La Filologie este, oricum, mai uşor, dar pe mine m-au şi ţinut în priză olimpiadele“, spune Alexandru, care a participat în fiecare la faza naţională – în primele trei clase la istorie, obţinând de fiecare dată câte o menţiune, iar anul acesta la filosofie.

image

În privinţa facultăţii, Alexandru ştie doar că vrea să facă Relaţii Internaţionale. „Dacă părinţii mei se mută vara aceasta în Italia, voi merge la Torino, dacă rămân la Zalău, voi învăţa la Cluj“, explică el.

Ultima, dar nu cea din urmă, este Andrea Baczo, care spune ceea ce a realizat ea nu i se pare o mare performanţă. „Nu e imposibil să ai numai medii de 10. Trebuie doar să lucrezi un pic mai mult şi să fii mai atent la ore”, explică ea.

image

Andrea, absolventa unei clase de Ştiinţe ale Naturii, vrea să devină medic şi va da admitere la Medicină Generală, la Târgu Mureş.

Testul valorii – confirmarea la facultate

Directorul Vasile Bulgărean se declară încrezător că toţi aceşti tineri îşi vor confirma valoarea şi de acum înainte. Şi foloseşte drept argument experienţa promoţiei de anul trecut, ale cărei vârfuri s-au impus şi în mediul universitar. „Antonia Abrudan, una dintre absolventele care a terminat cu 10 a ajuns în primii trei la Medicină în Cluj. Monica Oltean este şi ea între primii la aceeaşi facultate, iar cea de-a treia absolventă de 10, Izsac Julia, confirmă şi ea la Medicină în Târgu Mureş“, precizează directorul.

Că cea mai bună metodă de a verifica dacă aceste note au fost date pe merit este prestaţia tinerilor după ce ajung la facultate o spune şi inspectorul şcolar general Ioan Abrudan. Întâmplător sau nu, el este chiar tatăl uneia dintre absolventele de 10 de anul trecut şi confirmă că atât fiica sa cât şi ceilalţi colegi ai ei au rezultate remarcabile şi la facultate.

„Este perfect explicabil ceea ce se întâmplă la CNS. Practic, aici ajung toţi elevii foarte buni din Sălaj. Ceea ce, în alte judeţe, unde există mai multe licee de talia CNS-ului, nu se întâmplă, copiii buni şi, automat, mediile de 10, distribuindu-se la mai multe unităţi“, explică şeful învăţământului sălăjean.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite