Aberaţie: Statul îşi face parte din donaţiile făcute de străini într-un spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leontin Băbţan (foto stânga)
Leontin Băbţan (foto stânga)

Se întâmplă în Zalău, unde pentru o investiţie de 1 milion de euro făcută din donaţii de Fundaţia "Acasă", care construieşte un departament de recuperare pentru copii, ONG-ul trebui să facă rost acum de încă 240.000 de euro, pentru a da statului român sub formă de TVA.

Situaţie incredibilă la Centrul de recuperare, îngrijire şi tratament „Acasă” din Zalău, locul în care sute de copii şi adulţi din întreaga ţară vin să caute alinarea ori chiar vindecarea bolilor motorii de care suferă. Centrul, administrat de o fundaţie româno-olandeză non-profit, „Acasă”, derulează de aproape 10 luni o investiţie în valoare de aproximativ un milion de euro, investiţie în urma căreia acolo ar urma să se înfiinţeze un departament pentru copii, cu spaţii de terapie şi de cazare pentru cei mici. Lucrările sunt finanţate din fonduri asigurate integral din donaţii venite de la binefăcători străini, în special olandezi, fără nicio contribuţie din partea statului român. Chiar dacă nu dă nici un leu, statul român cere, în schimb, o sumă impresionată – şi anume 240.000 de euro, adică TVA-ul aferent acestei investiţii. „Practic, ni se cere TVA pe sponorizare, în condiţiile în care noi, ca şi ONG, nu ne putem deduce această cheltuială. Un privat dacă făcea o astfel de investiţie, îşi putea recupera banii. Noi, însă, nu avem cum”, explică managerul centrului, Leontin Băbţan, care, în speranţa găsirii unei soluţii, a adus această aberaţie la cunoştinţa ministrului delegat Liviu Marian Pop, prezent ieri la Zalău. „Suntem într-o fază umilitoare în care avem banii pentru construcţie, dar trebuie să cerem acum de la aceşti binefăcători şi bani pentru TVA la stat”, explică Băbţan.

Clădirea care se construieşte în imediata apropiere a actualului centru va avea o suprafaţă totală de 2.000 de metri  pătraţi şi va putea găzdui zilnic la terapie 75 de copii, incluzând şi spaţii de cazare pentru pacienţii veniţi din alte localităţi. Investiţia va fi gata în aproximativ trei luni, susţine Băbţan, şi ea era absolut necesară întrucât cererea pentru centrul de recuperare de la Zalău este atât de mare încât timpul de aşteptare, la capacitatea de acum, a atins recordul de doi ani şi şapte luni. Iar în cazul copiilor, cel puţin, o astfel de perioadă de aşteptare poate zădărnici orice efort de recuperare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite