Cum se poate pune pe butuci o afacere prosperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai modern combinat de sacrificare a ovinelor din Transilvania, Ovicarn Hereclean, a intrat în insolvenţă. Cauza, spune Ioan Cherecheş, directorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Sălaj, constă în primul rând în lipsa de viziune şi dorinţa de a obţine efecte imediate şi avantaje personale.

Abatorul Ovicarn Hereclean, cel mai modern combinat de tăiere a ovinelor din Ardeal, a intrat luna trecută în insolvenţă. Dumitru Ardelean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Sălaj şi unul dintre iniţiatorii proiectului de finanţare al abatorului, susţine că motivul intrării în insolvenţă este, în primul rând, retragerea medicilor veterinari de la abator, precum şi refuzul acestora de a-l lăsa să-şi continue activitatea. Aceste cauze au dus la pierderea unor contracte foarte importante. „Pierzând contractele, n-am putut onora comenzile. Am pierdut contractele de export în ţările arabe. Plus că mai avem şi dobânzi la credite. Eu nu înţeleg de ce nu ne-au lăsat să funcţionăm, având în vedere că anul trecut Comisia Europeană ne-a dat aviz favorabil”, reclamă Ardelean.


„Problema lor e că au datorii“


La rândul său, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, spune că medicii veterinari n-au nimic de-a face cu falimentul şi că, din punctul de vedere al siguranţei alimentare, abatorul îşi poate reîncepe activitatea şi mâine, dacă primeşte contracte. „Problema lor este alta, aceea a datoriilor, şi de aceea s-a şi făcut un plan de reorganizare. Chiar şi la noi, la DSV, au datorii de 280 de milioane lei vechi, însă nici măcar asta n-a fost problema, ci aceea că nu şi-au plătit curentul şi apa. Iar un obiectiv de acest gen fără curent şi apă nu poate funcţiona”, spune Mircea Martin.


Am pierdut că suntem neserioşi


Directorul Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Sălaj, Ioan Cherecheş, afirmă că abatorul a pierdut un program de parteneriat cu norvegienii de patru milioane de euro, pentru ameliorarea de ovine. În proiect au fost implicate ambasada Norvegiei, ataşatul economic din această ţară şi asociaţia naţională a crescătorilor de ovine din ţara scandinavă. „În derularea proiectului au apărut foarte multe probleme tehnice, iar ei nu s-au consultat cu specialişti în domeniu. Delegaţia Norvegiei n-a avut ca şi corespondent o delegaţie serioasă din partea crescătorilor de ovine din Sălaj, iar după aproape doi ani de tatonări, până la urmă norvegienii au renunţat“, a declarat Cherecheş. El mai spune că adevăratul motiv pentru eşecul proiectului se datorează faptului că n-avem răbdare şi că dorim să vedem un efect imediat, cu beneficii personale, dacă se poate.


Casetă:
Cel mai modern abator din Ardeal


Lucrările la abatorul Ovicarn din Hereclean au început în 2007, printr-un program Sapard. Construcţia a costat 2,5 milioane de euro, jumătate fiind bani europeni, iar cealaltă jumătate constând în credite şi fonduri proprii ale asociaţilor. Ovicarn a fost deschis în 2009, fiind considerat cel mai modern combinat din Transilvania. Aici se sacrificau câte 2.000 de ovine pe zi. Abatorul a fost administrat de Asociaţia Crescătorilor de Ovine Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite