A murit o legendă. Iuliu Suciu este, de ieri, printre îngeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliu Suciu ar fi împlinit în 30 august 74 de ani (foto arhiva Adevărul)
Iuliu Suciu ar fi împlinit în 30 august 74 de ani (foto arhiva Adevărul)

Numele lui se confundă cu şcoala şi cu dragostea pentru literatură. Unii şi-l amintesc şi ca primul primar al municipiului Zalău după Revoluţie, conducând destinele oraşului timp de şase luni, până la organizarea primelor alegeri democratice.

Inima profesorului Iuliu Suciu a încetat ieri să mai bată, la capătul unei lupte cu boala ce l-a ţinut în ultima săptămână în spital. Moartea sa, la o vârstă la care mai avea încă multe de spus şi de făcut pentru cultura sălăjeană, a adus multă tristeţe în sufletele celor care l-au cunoscut şi, inevitabil, l-au iubit şi respectat. "Am pierdut un prieten, un frate de scris, un frate de dezbatere a ideilor noi, luminoase. Este o pierdere pentru cultură, în general, pentru cultura scrisă, în special. Pentru faptul că a avut inspiraţia, harul de a fi în mijlocul scriitorilor, el însuşi mânuind foarte bine fraza, iar susţinerea mişcării literare sălăjene l-a onorat continuu", ne-a spus profesorul şi fostul său coleg de cenaclu şi de profesie, Ion Piţoiu.

"Sunt pur şi simplu răvăşită. Aveam atâtea proiecte de făcut împreună cu domnul Iuliu Suciu! Chiar acum ne pregăteam să lansăm lucrarea "35 de poeţi sălăjeni, 35 de ani de cenaclu", ne-a spus, la aflarea veştii, Violeta Vişen, referent în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor, principalul "ajutor" al profesorului în organizarea activităţilor Cenaclului "Silvania".

Profesorul Iuliu Suciu s-a născut în urmă cu aproape 74 de ani, în 30 august 1938, în judeţul Cluj. În Sălaj a ajuns fiind repartizat ca profesor suplinitor în localităţile Stârciu şi Horoatu Crasnei după ce a absolvit Şcoala Normală din Gherla. După examenul de stat a fost numit profesor la Şcoala medie din Jibou. La Zalău a ajuns la înfiinţarea judeţului Sălaj, când a fost numit inspector de limba română la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

 Povestea cu primăria municipiului a început imediat după Revoluţia din decembrie 1989, când a intrat în grupurile de lucru care se străduiau să pună puţină ordine în lipsa de ordine generală. „În primele zile după alungarea Ceauşeştilor, atmosfera generală era în pragul delirului – bucurie, exuberanţă, dorinţă de comunicare, dar exista şi un anumit haos în viaţa comunităţii. De exmplu, se dădeau afară, prin vocea poporului, directori de la o anumită întreprindere, doar pentru ca să fie aşteptaţi de salariaţii din altă parte şi numiţi în funcţie”, povestea profesorul, pentru Adevărul de Seară, în 2010. În 6 ianuarie 1990 a fost desemnat să ocupe funcţia de primar pentru o perioadă de trei luni, însă a fost nevoit să-şi prelungească mandatul cu încă pe atât; după care au fost organizate alegeri. „Nu, nu m-am gândit să candidez. Eram în acelaşi timp director al Liceului Pedagogic şi primar neremunerat, nu puteam să rămân în continuare «angajat la doi stăpâni». Şi cum munca didactică reprezenta o prioritate, am considerat că am fost suficient timp antrenat în viaţa politică şi administrativă a judeţului”, şi-a mai amintit el. 

Numele Cenaclului Literar "Silvania", ce funcţionează pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău, este sinonim cu numele lui Iuliu Suciu, nu numai pentru că este membru fondator al acestei grupări culturale, dar a şi condus-o aproape neîntrerupt de-a lungul celor 35 de ani de existenţă. Chiar săptămâna trecută a lucrat, împreună cu colegii săi de cenaclul, la finalizarea Concursului de creaţie literară pentru elevi, ajuns la ediţia a XVII-a. Nu a mai apucat să participe la festivitatea de premiere a câştigătorilor, fiind internat cu o zi înainte la spital din cauza unei grave probleme de sănătate.

Regretatul profesor va fi condus pe ultimul drum vineri, 15 iunie, o zi cu valoare simbolică pentru scoala românescă, dar şi pentru literatură. Cei cei l-au cunoscut îşi pot lua rămas bun de la el la Capela de la Cimitirul ortodox din Zalău, unde va fi oficiată, începând cu ora 14.00, slujba de înmormântare.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite