A început atacul căpuşelor. Cinci copii şi cinci adulţi au ajuns la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul înţepăturii rămâne mai multe zile inflamat şi roşu
Locul înţepăturii rămâne mai multe zile inflamat şi roşu

Nici nu a început bine sezonul ieşirilor la iarbă verde că s-au şi aglomerat la Unitatea de Primire a Urgenţelor cazurile de înţepături de căpuşe. Autorităţile locale se scuză că nu au bani şi spun că, cel puţin două luni de aici înainte, nu vor fi aplicate pe spaţiile publice tratamente care să omoare aceste periculoase insecte.

Zece sălăjeni, dintre care cinci copii cu vârste de cel mult zece ani, au ajuns în acest weekend la Unitatea de Primire a Urgenţelor cu înţepături de căpuşe. Cei mai mulţi au fost din Zalău - o fetiţă şi un băieţel de patru ani fiecare, o fetiţă de 10 ani, un bărbat de 39 de ani şi o femeie de 51 - şi le-au spus medicilor că s-au ales cu înţepătura după ce s-au aşezat în iarbă. Cazuri de înţepături de căpuşe au mai fost semnalate la pacienţi din Huseni (o fetiţă de patru ani), Ciumărna (o fetiţă de nouă ani), Dragu (bărbat de 38 de ani), Bobota (un tânăr de 19 ani) şi la persoană din alt judeţ, aflată la muncă în Sălaj (un bărbat de 50 de ani din Teliucu Inferior).

Nu sunt bani pentru dezinsecţie!

În ciuda debutului "în forţă" al sezonului înţepăturilor de căpuşe, se pare că nu vom scăpa degrabă de aceste insecte, şi asta pentru că o acţiune de dezinsecţie ar putea avea loc, cel puţin în Sălaj, cel mai devreme peste două luni. "În acest moment nu avem nici măcar contract cu firmă de dezinsecţie şi deratizare. Suntem în procedură de achiziţie publică a acestui serviciu", ne-a explicat Radu Nistorescu, administratorul public al Zalău, care a precizat că şi după încheierea contractului, acesta nu va acoperi şi dezinsecţia împotriva căpuşelor. "În caietul de sarcini nu am prevăzut aşa ceva, aşa că va trebuie să încheiem un act adiţional la contract", completează el. Nistorescu spune că neajunsurile legate de contract nu sunt singurele care ar împiedica atacul împotriva căpuşelor. "Este o cheltuială în plus, pentru care va trebui să identificăm sursă de finanţare. Şi nu mi se pare corect că se lasă acest lucru exclusiv în sarcina autorităţilor locale", declară administratorul public. El spune că până şi dacă s-a găsi aceşti bani, dezinsecţia împotriva căpuşelor nu s-ar putea face mai devreme de o lună - două.

Înţepătura de căpuşă este periculoasă prin potenţialul acestei insecte de a tarnsmite boala Lyme sau meningoencefalita. Anul trecut, cinci sălăjeni au fost diagnosticaţi cu boala Lyme, nefiind, în schimb, niciun caz de meningoengefalită provocată de înţepătura de căpuşă.

Cum se manifestă boala Lyme


Boala Lyme este o infecţie bacteriană care se transmite prin înţepatura de căpuşă. Primul semn al infecţiei este de obicei un eritem circular. Acesta apare la 70-80 la sută dintre persoanele infectate şi debutează din zona înţepăturii de căpuşă, după o perioadă de trei până la 30 de zile.Eritemul poate ajunge până la 30 de cm. Centrul eritemului poate deveni colorat normal pe măsură ce se extinde, fiind comparat cu un ochi de bou. Poate fi cald şi nedureros. Alte simptome ale boli Lyme sun oboseală, frisoane, febră, cefalee, crampe musculare, limfadenopatie.

Lăsată netratată, infecţia se extinde în alte părţi ale corpului în câteva săptămâni, determinând o multitudine de simptome:hipotonie musculară de ambele părţi ale feţei, dureri severe de cap, insomnii, dureri ale articulaţiilor. Boala Lyme se tratează cu antibiotic.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite