A dus fete la "produs" în Austria. Povestea unei tinere care s-a apucat de proxenetism la 23 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Podar, condamnată definitiv la trei ani de închisoare în 2006 pentru trafic de persoane şi proxenetism, a fost prinsă zilele trecute în Austria. După ce mai bine de cinci ani s-a sustras de la executarea pedepsei cu închisoarea, Alexandra Podar, o tânără „precoce” din Sălaj care s-a apucat de proxenetism la vârsta de 23 de ani, a fost prinsă, în sfârşit, de oamenii legii.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, tânăra, de loc din Someş Odorhei, a plecat în 2002 să muncească în Austria. S-a stabilit în oraşul Linz şi s-a angajat ca şi dansatoare de striptease într-un club de acolo. La scurt timp după ce a început să lucreze acolo, ea a cunoscut-o pe Carmen Şarpe, o altă româncă aflată la muncă în străinătate, alături de care au pus bazele unei adevărate reţele de prostituţie.

Alexandra Podar (foto IGPR)

În 2003, Alexandra a şi venit în ţară pentru a-şi racola primele victime. S-a dus chiar în satul natal, Someş Odorhei, unde a convins-o să o însoţească pe Ioana Barbur, o tânără ce avea pe atunci doar 23 de ani. În perioada 2003 – 2004, Alexandra Podar a racolat în total şase tinere din Sălaj, alegând ca loc de „vânătoare” zona Jiboului, dat fiind faptul că acolo avea cele mai multe cunoştinţe în rândul tinerelor fete. Potrivit judecătorului Mirela Lazoc, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj, instanţa care a soluţionat acest dosar, patru dintre cele şase tinere ştiau încă de la plecare că în Austria ele nu se vor limita doar la dansul la bară, ci vor şi oferi, contracost, servicii sexuale. Celelalte două s-au dus în Austria ştiind doar că vor dansa în cluburi de noapte, însă odată ajunse acolo au fost obligate şi să se prostitueze.

Mai mult, consăteana Alexandrei Podar, Ioana Barbur a „evoluat” de la prostituţie la proxenetism, racolând şi ea alte patru tinere, printre care şi două surori.

Cele două tinere din Someş Odorhei a fost trimise în judecată în 2005, fiind cercetate în stare de libertate. În data de 22 decembrie a aceluiaşi an, Tribunalul Sălaj a decis condamnarea Alexandrei Podar la trei luni de închisoare cu executare pentru trafic de persoane şi proxenetism, iar pe Ioana Barbur, la doi ani de închisoare cu suspendare – pentru proxenetism în formă continuată. Hotărârea a fost atacată de cele două proxenete, însă până la rămânerea ei definitivă, în 2006, printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Alexandra Podar a avut grijă să se facă nevăzută. Şi aşa a rămas până zilele trecute, când ea a fost identificată de poliţiştii austrieci pe baza mandatului european şi internaţional de urmărire emis pe numele ei.

Conform informaţiilor primite de la judecătorul Mirela Lazoc, în prezent se fac demersuri pentru extrădarea şi încarcerarea ei. Săptămâna trecută partea austriacă a solicitat instanţei de judecată documente suplimentare despre acest caz.

Striptease şi sex, o modă în Sălaj

Acesta nu este singurul caz de pe rolul Tribunalului Sălaj în care este vorba despre dansatoare de striptease obligate să facă şi sex cu clienţii cluburilor în care erau angajate. Celebrul caz al „Castelului” din Panic se judecă la instanţa sălăjeană încă de la începutul anului trecut. În dosar sunt cercetaţi patroni şi angajaţi ai clubului de striptease, acuzaţi de proxenetism şi trafic de minori, dat fiind faptul că unele dintre dansatoarele transformate în dame de companie erau minore. Fetele erau din judeţele Sălaj, Cluj, Satu Mare, Botoşani, Alba şi Bihor.

Potrivit declaraţiilor făcute la acea vreme de Dan Buduşan, procuror şef al DIICOT Sălaj, clienţii clubului plăteau, de fapt, contravaloarea unor sticle de şampanie, cu sume cuprinse între 300 şi 1.000 de lei, iar în schimbul „achiziţiei” lor primeau 30 de minute sex normal şi oral. Procurorul a mai precizat că banii erau încasaţi de către o tânără care era angajată ca şi şefă de sală,  existând, însă,  şi situaţii în care clienţii plăteau la bar.
Relaţiile sexuale erau consumate în apartamentele clienţilor sau la hoteluri. Dosarul are programat următorul termen în data de 12 octombrie.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite