A doua şansă pentru şomerii sălăjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

182 din cei peste 8.500 de şomeri aflaţi în evidenţele AJOFM Sălaj au prins loc la un curs de recalificare. Fondurile alocate în acest an pentru recalificarea profesională a şomerilor din Sălaj acoperă doar 60% din suma solicitată. Pentru şomerii care nu au avut norocul de a prinde loc la unul din cele şapte cursuri rămâne speranţa rectificării bugetare.

Anul acesta, s-au înscris la cursurile de recalificare ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj 182 de persoane aflate în căutarea unui job. Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj, afirmă că suma alocată pentru cursuri în 2010 reprezintă aproximativ 60 la sută suma solicitată.

Mai precis, au fost angajate şapte cursuri în valoarea de 53.862 de lei, pentru agenţi de pază (27), bucătari (28), lucrător-finisor în construcţii (23 în Zalău şi 25 în Jibou), lucrător în comerţ (28 la Zalău şi 23 în Jibou) şi operator calculatoare (28).

„Anul acesta am încercat să înscriem la cursuri persoane doar până la epuizarea fondurilor. N-am vrut să le dăm speranţe false oamenilor”, spune Lucian Săbăduş, inspector în Compartimentul de formare profesională. Pentru restul şomerilor care ar dori să-şi crească şansele de angajare, AJOFM speră la fonduri pentru cel puţin un curs după rectificarea bugetară.

În 2009 au beneficiat de astfel de cursuri de formare gratuite 353 de şomeri din Sălaj, dar au existat persoane care şi-au exprimat dorinţa şi n-au mai prins loc. Rata de încadrare în muncă a fost de peste 50 la sută, fapt care demonstrează că oferta de cursuri se suprapune cu cerinţele de pe piaţa muncii, consideră inspectorul AJOFM.

Din fabrică la bucătărie

Cristian Mihai (26 de ani) este din Crasna şi a lucrat ca muncitor necalificat la Michelin pentru un an şi două luni, iar după ce a fost redus a mai avut de lucru pe şantier. A urmat un curs de bucătar pentru că nu a mai fost şi altceva, spune el, iar pe parcurs s-a obişnuit şi a început să-i placă. „Am absolvit la începutul lui noiembrie, iar în decembrie m-am angajat. Am făcut practica acolo şi, când a plecat un băiat de la bucătărie, m-au întrebat dacă n-aş vrea să rămân eu”, povesteşte tânărul.

Tot anul trecut a urmat un curs de bucătari şi Monica Marian (34 de ani), pentru că i s-a părut cel mai avantajos. Fostul auditor pentru produse textile afirmă că, deşi a văzut multe anunţuri, nu s-a angajat pentru că programul unui bucătar nu-i convenea. „Am doi copii mici de care trebuie să mă ocup. Acum fac un curs de coafor-manichiură-pedichiură şi mă gândesc să lucrez ca şi manichiurist, ca să-mi organizez un program mai flexibil”, explică Monica.

„Înainte de înscrierea la curs are loc o şedinţă de consiliere, unde se stabileşte ce l-ar putea ajuta mai mult pe şomer în funcţie de abilităţi şi de ceea ce a mai lucrat” – Lucian Săbăduş, inspector de formare profesională.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite