800 de lei, preţul pe care trebuie să-l plăteşti ca să scapi de factura de apă la comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Zalău care nu vor să încheie noile contracte de facturare la comun a apei au o variantă: să-şi monteze, pe cheltuiala lor, alte apometre. Ideea a fost lansată de preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, care spune că o astfel de lucrare nu costă, după calculele sale, mai mult de 800 de lei.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, a propus Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş - Tisa ca facturarea apei în Zalău să se poată face şi individual, dacă zălăuanii îşi montează alte apometre. Propunerea a fost făcute ieri, în cadrul reuniunii de lucru a Consiliului Director al Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa. Potrivit lui Tiberiu Marc, propunerea sa vizează montarea unor apometre individuale, recunoscute de Compania de Apă, pe cheltuiala proprietarilor. "Am solicitat companiei să gândească mai multe soluţii tehnice. Una ar fi montarea unei baterii de contoare individuale chiar lângă contorul blocului. Costurile pe apartament ar fi de trei ori mai mici decât s-a estimat iniţial, adică nu mai mult de 800 de lei pe apartament", precizează preşedintele CJS.

Doar cinci blocuri au cerut montarea noilor apometre

De cealaltă parte, Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă, susţine că această propunere nu reprezintă o noutate, ea fiind prevăzută în legislaţia în vigoare, dar admite că, cel puţin în privinţa contorizării, în Zalău nu s-a făcut până acum nicio lucrare. „Noi le-am propus încă de luna trecută această soluţie celor care refuză în continuare semnarea noilor contracte. Însă din 1.100 de scări câte sunt în Zalău, doar cinci au făcut până acum cerere pentru montarea de astfel de apometre”. Zaharia spune că există, în acest moment, trei soluţii tehnice pentru o astfel de contorizare, toate trei presupunând montarea unor alte conducte de apă de la branşamentul blocului la fiecare apartament, plus instalarea unor contoare aferente fiecărei locuinţe. El nu a putut să estimeze, deocamdată, costul unei astfel de lucrări. „Piaţa reglează preţul. Şi numărul de apartamente dintr-un bloc. Spre exemplu, într-un bloc cu puţine apartamente costul probabil nu va depăşi 500 de lei, în timp ce într-un bloc cu multe etaje este posibil să se ajungă şi la 1.200 de lei”.

Referitor la principalul motiv pentru care zălăuanii refuză, în masă, semnarea contractelor de facturare la comun a apei, şi anume posibilitatea ca Sucursala Sălaj a companiei să debranşeze întreg blocul de la apă în situaţia în care unul singur dintre locatari nu-şi achită facturile, Tiberiu Marc are o altă propunere: de restanţieri să se ocupe Compania de Apă, nu administratorii de bloc, iar locatarii bun-platnici să nu aibă de suferit de pe urma celorlalţi.

  Se trece la debranşări


Mâine, 31 martie, expiră termenul limită până la care locuitorii din Zalău trebuiau să se constituie în asociaţii pe scară sau bloc şi să desemenze un reprezentant care să încheie contractul la comun cu Compania de Apă. Potrivit lui Zaharia, până astăzi, la prânz, mai puţin de 500 de scări din totalul de 1.100 au semnat aceste contracte. În consecinţă, de luni, 4 aprilie, se trece la somarea scărilor în cauză, iar după cinci zile lucrătoare de la somare se va trece – spune Zaharia – la sistarea alimentării cu apă a blocurilor respective.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite