500 de sălăjeni au cerut cetăţenia maghiară. Vezi aici ce avantaje au

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie maghiară a deschis în Sălaj două birouri de informare, la Zalău şi la Sărmăşag, unde şi-au întocmit până acum dosare aproximativ 500 de persoane. Ei s-au grăbit să profite de Legea dublei cetăţenii emisă de Guvernul de la Budapesta şi intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011. Etnicii maghiari din judeţ reprezintă peste 23 la sută din populaţie.

Zeci de sălăjeni îşi fac zilnic dosare pentru a obţine şi cetăţenia maghiară, după ce o lege din ţara vecină, intrată în vigoare la începutul acestui an, le permite acest lucru. De întocmirea dosarelor se ocupă o asociaţie non-guvernamentală, „Erdelyi Magyar Nemzeti Tanacs“, care şi-a deschis în judeţ două birouri de informare, unul la Zalău, pe strada Andrei Şaguna nr.12, şi altul la Sărmăşag.

Completarea dosarelor

„Noi doar îi ajutăm să-şi completeze corect formularele şi să-şi întocmească dosarele. După aceea, ei trebuie să meargă personal, inclusiv copiii, fie la un consulat al Ungariei - cel mai apropiat fiind cel de la Cluj – fie la o primărie de pe teritoriul Ungariei, pentru a depune dosarul şi pentru a face dovada cunoaşterii limbii maghiare”, explică Szabo Zoltan, reprezentantul biroului din Sărmăşag al asociaţiei. El spune că, pentru a putea cere cetăţenia maghiară, sălăjenii interesaţi trebuie mai întâi să facă dovada, prin acte, că taţii ori bunicii lor au fost cetăţeni maghiari, respectiv că au trăit în Ardeal în perioadele în care zona aparţinea de Austro-Ungaria (până în 1920 sau între 1940 şi 1945).
Potrivit lui Szabo, la biroul din Sărmăşag au venit să-şi facă dosare, până azi, aproximativ 80 de persoane.

Zeci de zălăuani îşi fac în fiecare zi dosare pentru cetăţenia maghiară


Deşi s-a deschis abia în 3 ianuarie, biroul din Zalău a fost „călcat” până astăzi de aproape 400 de sălăjeni care doresc să obţină cetăţenia maghiară. Cei mai mulţi dintre ei şi-au depus deja dosarele la Consulatul Ungariei din Cluj Napoca, însă pentru a primi cetăţenia mai au de aşteptat, potrivit estimărilor oficiale, încă aproximativ trei luni, atât cât durează procesarea datelor şi emiterea actelor de către statul maghiar.

Avantajele cetăţeniei maghiare

Unul dintre principalele avantaje pe care le ai, ca român, după ce obţii cetăţenia maghiară este posibilitatea de a te angaja în unele state ale Uniunii Europene la care românii nu au acces. Este şi motivul pentru care S.R., o tânără din Sălaj, s-a decis să ceară cetăţenie maghiară, după ce i-a fost refuzat un loc de muncă, în Germania, pe motiv că România nu îndeplineşte criteriul de fi de cel puţin şapte ani în Uniunea Europenă. Un alt avantaj este dreptul la un paşaport maghiar, care permite intrarea fără viză în state precum SUA ori Canada. La ultimul recensământ, cel din 2002, în judeţul Sălaj trăiau 57.167 de etnici maghiari, adică peste 23 la sută din totalul populaţiei.

Cifră: Peste 23 la sută din populaţia Sălajului este reprezentată de etnici maghiari

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite